Danas čuveno voćarstvo Grocke je vekovima unazad, još od starih Rimljana, bilo u znaku vinogradarstva. Jer, ova stara varoš je blagoslovena izvanrednim klimatskim uslovima i prirodom kraj prostrane reke, što je uslovilo milenijumsko trajanje, bogatu kulturnu baštinu – i izvanredne prirodne uslove za vinogradarstvo i voćarstvo. Grocka kraj Dunava je u znaku organskih vina iz Plavinaca, jedine sertifikovane organske vinarije u beogradskom okrugu, koja se nimalo slučajno nalazi čuvenoj u voćnoj opštini. Pravilnik o kontroli i sertifikaciji u organskoj proizvodnji i metodama organske proizvodnje, kojim je prvi put uređena oblast proizvodnje organskog vina u Srbiji, usvojen je u toku ove godine, da bi nedavno bila sertifikovana i prva organska vina. Pravo da ponesu etiketu kojom se označavaju organski proizvodi dobilo je deset vina, pet iz Vinarije „Plavinci” u Grockoj i pet iz Vinarije MV u Stalaću.
– Organsko vino dobija se strogo kontrolisanim procesom proizvodnje u kojem se tačno zna svaki postupak, šta može da se doda, a šta ne sme. U klasičnoj proizvodnji vina dozvoljeno je dodavati 59 različitih aditiva, a u organskoj nijedan. Organska vina dobijaju se od organski proizvedenog grožđa, isključivo uz pomoć prirodnog kvasca iz vinograda. Podrazumeva se da je grožđe od kojeg se pravi vino takođe organski sertifikovano – kaže Branislav Anđelić, vlasnik Vinarije „Plavinci” koja je ime ponela po narodnom nazivu za gročanski krajolik u kome se nalazi. Legenda kaže: …nekada davno, putnici koji su u zoru plovili uzvodno Dunavom, posle zelenih ada kod Grocke ugledali bi brežuljke posute vinogradima, koji su se na jutarnjem suncu presijavali u indigo-plavoj boji. Ova posebna nijansa dolazila je ne od plavog Dunava, već od plavog kamena kojim su se vinogradi prskali…
Izvor:http://www.politika.rs/sr/clanak/469063/Prvo-beogradsko-organsko-vino-iz-Grocke