Prvih 80 tona jabuka krenulo put Indije

Аутор: dzonioff
578 посета

Četiri šlepera/kontejnera prve isporuke domaćih jabuka krenula su juče za Indiju sa plantažže Atos Fructum u Maloj Remeti. U prvoj isporuci za Indiju je izvezeno 80 tona jabuka, vrednosti 90.000 evra.

„Od druga Tita nismo izvozili jabuku u Indiju, a čak ni tada, proverio sam. Ovo je veliki podsticaj razvoju sektora jabuke u Srbiji, a sledeći korak je tržžiššte Kine, sa kojima smo već dogovorili saradnju, čekamo da dobijemo sertifikat“, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je zajedno sa ambasadorom Indije prisustvovao događaju.

Ambasador Indije je rekao da je ovo veliki dan za tu zemlju, navodeći da Indija izvozi raznu proizvodnu robu širom sveta, ukupne vrednosti od oko pola biliona dolara godiššnje, dok je uvoz oko 200 miliona dolara. „Uveren sam da Srbija ima i drugo kvalitetno voće koji možže izvoziti u naššu zemlju“, rekao je ambasador, ocenujući saradnju dve zemlje kao izuzetno uspeššnu.

Nedimović je najavio da će biti izvezeno ukupno oko 200.000 tona jabuke, najveći deo u Rusiju, veliki deo u Veliku Britaniju, te da Srbija izvozi u 40 zemalja sveta.

Vlasnik Atos Fructuma Mitar Deurić je rekao da očekuju da prvi kontingent jabuka, koji je krenuo na Indiji, za 25 do 30 dana stigne u luku u toj zemlji.

Izvor:https://www.blic.rs/biznis/od-tita-nismo-izvozili-jabuku-u-indiju-prvi-kontingent-domacih-jabuka-krenuo-na-istok/8bb6xxc

Srodni tekstovi

Оставите коментар