Proizvođačima crnog luka ove godine suze mogu biti samo radosnice

Аутор: dzonioff
481 посета

Neko u poljoprivedi gubi a neko dobija, iz godine u godinu je tako. Ove godine kako javlja RTV proizvođači crnog luka finanijski će daleko bolje proći od svojih kolega koji su se recimo opredelili za neke druge sektore poput malinara. Naročito oni proizvođači koji postižu prinos preko 70 tona po hektaru i promenjuju savremenu agrotehniku mogu biti zadovoljni

Samo jedan pogled na polje crnog luka dovoljan je da se zaboravi teška proizvodna godina. Prinos i kvalitet je odličan a činjenica da je u zemljama EU deficit tog povrća nagoveštava da bi našim povtarima crni luk, za razliku od prošle godine, ove godine mogao doneti dobru zaradu.

Nikola Ajduk, poljoprivrednik iz Despotova kaže da se trenutno prinosi kreću negde iznad 40 tona po katastraskom jutru, prevedeno na hektare preko 70 tona po hektaru kada je reč o ranim lukovima. Za kasnije lukovice,  gde će tek doći do vađenja,  tu očekujemo negde preko 90 tona po hektaru, upakovane prve klase.

Prinos je dobar, a kaviltet?

Nikola Ajduk, poljoprivrednik iz Despotova za RTV kaže da prinos je dobar a kvalitet isto, jedno bez drugog ne može. Ne možete imati ekstra kvalitet a slab prinos, ili obrnto. Tako da sama količina prinosa govori o kvalitetu i izvodu same lukovice“.

Crni luk se praktično ne zadržava na lagru. Celokupna količina izvađenih glavica pakuje se za domaće i evropsko tržište.

Prema rečima  Duška Mijića, direktora u OZZ ,,Agronom,, Despotovo na trižištu nema crnog luka, a razlog je prošlogodišnja suša koja je uzrokovala nedostatak luka, ali to svakako nije jedini problem, verovatno pored toga postoje i još neki drugi problemi koje mi i neznamo.? Duško Mijić,direktor u OZZ ,,Agronom,,Dsepotovo kaže da su ove godine zadovoljni pogotovo kada poredimo situaciju sa prethodnom godinom . „Ove godine sve ide kako treba što se tiče polasmana i kvaliteta.

Najavljen povoljne vremenske prilike u pitanju proizvodnja crnog luka odgovara. Nikola Ajduk, poljoprivrednik iz Despotova: Jeste apsolutno nam odgovaraju naročito jer se očekuje da luk bude suv kada uđe u magacine zato će nam pogodovati visoke dnevne temperature.

Kako se može videti sa terena povoljna hodina za proizvođače luka – povrća koje često tera na suze domaće poljoprivrednike kako zbog cene tako i zbog ljutine. Ove godine za zaradu nema brige. 

Srodni tekstovi

Оставите коментар