Procene stručnjaka: Katastrofalne posledice grada

Аутор: dzonioff
843 посета

Poljoprivreda je fabrika pod vedrim nebom, a nebo se ne može pokriti, ali se veliki deo elementarnih nesreća može ublažiti, tvrdi agroekonomski analitičar Milan Prostran

Grad koji je u subotu tukao zapadni i jugozapadni deo Srbije, a za koji građani tvrde da je bio veličine oraha, pa i kokošjeg jajeta, načinio je ogromnu materijalnu štetu – uništio je crepove na kućama, bašte, voćnjake, saobraćajnu infrastrukturu… Međutim, prema navodima stručnjaka, najveću štetu pretrpeli su poljoprivrednici.

Nevreme koje se pre dva dana sručilo na Srbiju najviše je pogodilo Ivanjicu, Kraljevo, Čačak i Peštersku visoravan. Putevi, polja, travnjaci i pločnici zabeleli su se usred jula, pa je pogled s prozora stvarao zimsku atmosferu, jer je grad, koji je napadao u velikim količinama za samo desetak minuta, građane Srbije podsećao na sneg. O tome svedoče i brojne fotografije koje su preplavile društvene mreže.Milan Prostran, agroekonomski analitičar, kaže za Kurir da su u prethodnih nekoliko meseci elementarne nepogode najviše pogađale zapadni deo Srbije.

– Ivanjica, Arilje, pa čak i Čačak s okolnim mestima, u nekoliko navrata trpe šteta od grada u ovoj godini, ali i u prošloj, što je tragično. Ljudi koji žive u tom delu Srbije ozbiljno su ojađeni, ali najveću štetu trpe poljoprivrednici. Kolika je tačno materijalna šteta, utvrdiće inspekcija lokalnih samouprava koja će ovih dana izaći na teren – navodi Prostran za Kurir.

Prema njegovim rečima, trebalo bi da se u zapadnom delu zemlje postavi drugačiji sistem protivgradne zaštite.- Ovo je lekcija koja se mora savladati. Treba postaviti pitanje šta raditi da bi se umanjila ili ublažila šteta kad je u pitanju poljoprivreda. Mora se ići na uređenje bujičnih vodotoka, moraju se čistiti kanali. Poljoprivrednici trpe najveće posledice, pa je bitno i da li će opštine ili republika pomoći tim ljudima, kao što su dosad činile. Poljoprivreda je fabrika pod vedrim nebom, a nebo se ne može pokriti. Međutim, veliki deo elementarnih nesreća se može ublažiti uz, naravno, ozbiljan pristup – tvrdi agroekonomski analitičar.Govoreći o poplavama koje su pogodile Srbiju pre mesec dana, on dodaje da je republika tada pomogla poljoprivrednicima.

– Poljoprivrednici su tada od republike dobili prvu pomoć u iznosu od 90.000 dinara. A što se tiče lokalnih samouprava, ne znam koliko su one novca tada izdvojile za proizvođače – dodaje Prostran.Direktor RHMZ U subotu ispaljeno 1.007 protivgradnih raketa

Jugoslav Nikolić, direktor RHMZ, izjavio je juče da je u subotu ispaljeno 1.007 protivgradnih raketa iz radarskih centara u Valjevu, Nišu, Sjenici, Užicu, Kruševcu… On je istakao da je Srbija ove godine nabavila dovoljno protivgradnih raketa i dodao da je od početka sezone ispaljeno ukupno 7.715 raketa. Nikolić je naglasio da je grad elementarna nepogoda koja se ne može sprečiti nijednim uređajem i dodao da je smisao raketa da se umanji njegova šteta. Dodao je i da je najviše padavina bilo u zapadnoj, jugozapadnoj, istočnoj i jugoistočnoj Srbiji.

Izvor:https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3504101/grad-opustosio-zapadnu-srbiju-unistio-crepove-baste-vocnjake-a-najgore-prosli-poljoprivrednici-katastrofalna-steta

Srodni tekstovi

Оставите коментар