Predstavljene nove sorte jabuka

Аутор: dzonioff
1,1K посета

Najveći italijanski izvoznik jabuka, agrokooperativa Vog, svom proizvodnom portfoliju dodaje sorte jedinstvenog ukusa i dugog roka trajanja. Javnosti su prikazane tri perspektivne sorte koje će se naći u novim zasadima jabuka u regionu Južnog Tirola.

Od njih tri, Cosmic Crisp trenutno je najpoznatiji zaštitni znak u poslu sa jabukama. Predstavljena na američkom tržištu krajem 2019. godine, o njenoj ulozi velike buduće nade među uzgajivačima države Vašington već je izveštavano.

Dve druge sorte su, međutim, manje poznate.

Za najvećeg italijanskog izvoznika jabuka, agrokooperativu Vog, čiji uzgajivači će prvi na svetu proizvoditi ove sorte, to je jedinstvena prilika da kupcima ponude jabuke jedinstvenih osobina.

Pa šta Ipador i CIVM49, koji se prodaju kao Giga i RedPop, donose na tržište?

Giga, je okrugla, crvena jabuka žutog mesa. Njegov ukus je opisan kao „punog tela sa ukusnim notama u rasponu od banane preko meda do cimeta i sušenog voća“. To je mešavina dve postojeće sorte: GoldRush, slična zlatnom delišesu, ali sa malo kiselijim ukusom i sorte Nicoter, koji se prodaje pod brendom Kanzi.

Giga će se brati početkom oktobra i prodavati od januara do avgusta. Prema međunarodnoj Pome Fruit Alliance, sorta je sočna, hrskava i vrlo čvrsta, sa izuzetno dugim skladišnim potencijalom i „izvanrednim“ rokom trajanja.

S druge strane, ukusi sorte RedPop su u rasponu „od šljive do sušenog voća i meda“. Takođe, crvene je boje sa žutom pozadinskom bojom, manje je veličine sa blago prugastim izgledom. Rezultat je ukrštanja dve sorte: Gala i Coop39, poslednje poznatije na tržištu kao Crimson Crisp.

Prema CIV-u, jabuka je „slatka i hrskava“ sa velikim potencijalom za dugo skladištenjem. Bere se mnogo ranije – od sredine avgusta do sredine septembra – i prodaje od januara do avgusta.

Agrokooperativa Vog je zasnovala organsku proizvodnju obe sorte.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/3165229/predstavljene-nove-sorte-jabuka-giga-i-redpop

Srodni tekstovi

Оставите коментар