Predsednik Vučić najavio ulaganje od pet do sedam miliona evra u razvoj vinarstva u negotinskom kraju! Evo kad stižu prve pare!

Аутор: dzonioff
386 посета

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u okviru posete Borskom okrugu, obišao je kompleks vinskih podruma Rogljevačke pimnice. Dočekali su ga ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, rukovodstvo opštine Negotin i meštani Rogljeva, među kojima i jedanaestogodišnja Marija obučena u narodnu nošnju koja ga je, kako običaj nalaže, poslužila pogačom i solju. Predsednik je razgovarao sa meštanima Rogljeva i vinarima.

Tom prilikom predsednik je najavio da će pet do sedam miliona evra uskoro biti uloženo u taj kraj kako bi se podstakao razvoj vinske industrije i unapredila turistička ponuda. 

„Dogovorili smo da uložimo između pet i sedam miliona evra. Deo novca će biti obezbeđen za 10 dana, a nešto za dva 2 meseca“, kazao je Vučić u razgovoru sa vinarima. Kako je rekao, to je ogroman novac koji će biti uložen u kraj između Rajačkih i Rogljevskih pimnica, kako bi se mesta spojila putem u dužini od osam kolimetara, uredila odmorišta, napravio vinski i vinogradarski muzej. 

„Da napravimo ovaj deo specijalnom turističkom tačkom i da uložimo ogroman novac kako bismo sačuvali ljude, jer je to najveći problem“, ukazao je predsednik. 

Kako je rekao, ljudi odlaze, a niko se ne vraća, iako u tom kraju zemlje ima mnogo potencijala. „Ali, džaba nam je to, kad nemamo nikoga. Zato ćemo brzo da ubacimo veliki novac“, rekao je Vučić. 

Istakao je da u Srbiji ima četiri ili pet krajeva sa dobrom zemljom i pogodnim klimatskim uslovima, a da je kraj oko Negotina jedan od tih. 

Vučić je ukazao i da vinska industrija konstantno raste. „Dok proizvodnja piva i viskija pada, svuda u svetu pa i u Srbiji, vinska industrija konstantno raste“, rekao je Vučić. 

U razgovoru sa vinarima tog kraja, rekao je da je upoznat sa tim da su ranije imali male površine za sadnju i da je, uz uloženih 60 miliona dinara, sprovedena komasacija, odnosno ukrupnjavanje poljoprivrednih parcela na četiri dela opštine, kako bi se omogćilo da rade, imaju više vinograda i, samim tim, veću proizvodnju. 

Rogljevačke pimnice su kompleks kamenih vinskih podruma gde posetioci mogu da uživaju u degustaciji raznih vrsta vina i domaćim specijalitetima. Od nekadanjih 400 pimnica veliki broj njih je urušen tako da sada kompleks čini 150 pimnica, od čega su 22 aktivne. U njima se proizvode razne vrste vina: župljanka, smederevka, crna i bela tamjanika, šardone… Neke od njih su preuređenje za smeštaj posetilaca. 

Rogljevačke pimnice, uz Rajačke, Štubičke i Smedovačke, deo su Negotinskih pimnica. Nema pouzdanih podataka o tome kada su prve pimnice izgrađene, na nekima od njih je uklesana godina gradnje, dok se za druge pretpostavlja da su izgrađene u drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20. veka.

Izvor:https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2019&mm=03&dd=16&nav_id=1518494

Srodni tekstovi

Оставите коментар