Pravnik i voćar u jednom mladom čoveku

Аутор: dzonioff
472 посета

Pravnik Aleksandar Krstić (29) iz Ugljevika posvetio se poljoprivredi i podizanju voćnjaka na dedinom imanju u Bogutovom selu. On je samo jedan od primera mladih ljudi koji su se okrenuli poljoprivrednoj proizvodnji čime ostvaruju dodatni izvor prihoda. Aleksandar kaže da, nakon što je nasledio imanje u Bogutovom selu, nije dopustio da ono zaraste u korov, već je očistio oranice i zasadio 500 stabala viljamovke.

Kako kaže, planira da zasadi još toliko, a želja mu je da proizvodi rakiju sa oznakom geografskog porekla i da je izvozi u EU.

Priča za „EuroBlic“ da je nakon zavšrenog Pravnog fakulteta pronašao posao, ali da svako slobodno vreme provodi u selu. Od ostalih voćara iz ovog majevičkog sela koji uglavnom sade šljive, on se izdvaja po zasadima kruške viljamovke.

– Posadio sam 500 sadnica na dve parcele, gde je nakon druge godine od sadnje bilo oko 30 odsto roda. Nisam prskao u cvetu, a voćke nisu opadale i crv ih nije napadao. Viljamovka je otpornija na insekte i pokazala se kao pravi izbor sorte – kaže ovaj mladić.

Dodaje da uz savete iskusnih voćara i savremenu agrotehniku očekuje dobre rezultate.

– Sadnice sam obezbedio u rasadniku na Majevici, a osnova za kalem je koren divlje kruške. To je velika prednost u uzgoju, te na proleće planiram postaviti i sistem navodnjavanja – kaže Aleksandar.

Ističe da na dnu voćnjaka ima bunar i planira da na proleće sa pumpom i agregatom omogući navodnjavanje sa velikim cisternama od 1.000 litara.

– Plašim se suše i zato mi je neophodan sistem za navodnjavanje. Na nekih pet duluma iduće jeseni planiram novi zasad. Cilj mi je 1.000 sadnica, a onda se mogu nadati i podsticajima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS – dodaje Krstić.

Hvali se da ulaganja nisu velika i da je voćnjak, dugoročno gledano, dobar izvor prihoda.

– Naš kraj je poznat po proizvodnji šljive i šljivovice, ali je potražnja za rakijom viljamovkom sve veća. Ukoliko se obezbedi oznaka geografskog porekla i ispoštuju ostali zahtevi, mogla bi se izvoziti i na strana tržišta. Raduju me inicijative za brendiranje – naglašava on.

Priča da se za ostanak na selu opredelio jer tu vidi svoju budućnost.

– Kada sam zasadio voćnjak nisam znao šta me čeka, ali ne žalim ni uloženi novac ni vreme. Ja sam dete poginulog borca. I otac i stric su mi dali život za RS. Zato ne razmišljam o odlasku sa ovih prostora. Moralna obaveza mi je, ali i želja da ostanem ovde, stvorim porodicu i borim se za bolju budućnost – zaključuje mladić.

Aleksandar je bio odličan student, što mu je obezbedilo stipendiju Vlade RS. Radio je i kao student istraživač u Haškom tribunalu, volontirao je u Okružnom sudu da bi stekao znanje i praksu u struci.

Voćarski kraj

Majevički kraj ima dugu tradiciju u proizvodnji voća i voćnih rakija, a voćarstvo je jedan od strateških pravaca razvoja.

Na području opštine Ugljevik registrovano je 1.300 poljoprivrednih gazdinstava, a procenjuje se da ima oko milion stabala voća. U opštini Lopare zasađeno je oko 700.000 stabala voćnih vrsta, a osim šljive uspešno se proizvodi i jabuka, kruška i malina.

www.blic.rs

Srodni tekstovi

Оставите коментар