Povrtari iz Sovljaka su naučili svoju lekciju o proizvodnji i skupo platili “znanje”

Аутор: dzonioff
493 посета

Sovljak je selo udaljeno svega 3 kilometra od Opštine Ub. Ima oko dve hiljade stanovnika, odnosno oko 500 domaćinstava. Čak 90% njih bave se povrtarskom proiizvodnjom. Tokom novog ciklusa radionica u organizacji AGROPRESS-a,  a uz podršku kompanije DUNAV OSIGURANJE centralna tema bila su iskustva iz ranijih godina kao pravi razlog za osiguranje poljoprivredne proizvodnje, govorilo se i osiguranju useva, plodova, stoke i imovine. Učesnici radionice mogli su da čuju korisne informacija od predavača, među kojima su bili predstavnici lokalne samouprave i direktorka filijale „Dunav osiguranja“ u Valjevu gospođa Svetlana Tomić. Ovom prilikom posetili smo gazdinstvo Gorana Daničića koji je zaključio polisu osiguranja imovine.  On se na ovaj potez odlučio jer kako kaže imao je neprijatna iskustva, naročito kada su u pitanju oluje i polplave. “U poplavama 2014. godine procenjena šteta u mojoj proizvodnji je bila 20000 evra, to je za mene bio veliki gupitak, a i potvrda da se rizična proizvodnja mora osigurati.  Zato sam odlučio da o ove godine osguram kuću, imanje i proizvodnju” kaže mladi poljoprivrednik Daničić koji obrađuje 6 hektara zemlje. Od toga 2ha zauzimaju plastenici sa povrćem, a na 4 ha su ratarske kulture.

Goran Daničić iz Sovljaka 

Pozdravljajući okupljene, predsednik Mesne zajednice Sovljak Goran Perišić rekao je da selo pamti veliku štetu  2014. godine i da su tada meštani Sovljaka  pretrpeli gubitak od 3 miliona evra. To je za nas bila katastrofa, a procena za Ubsku opštinu je da je šteta oko 25 miliona evra. Osiguranje je jedan od načina da se ovakve katastrofe saniraju i spreči ekonomsko propadanje sela.

Svetlana Tomić, direktorka filijale DUNAV OSIGURANJA u Valjevu

Dunav osiguranje je kreiralo novu uslugu za osiguranje imovine fizičkih lica, popularno nazvanu – čuvar kuće. Za prosečno domaćinstvo sa uključenim rizikom od poplave mesečna premija iznosi oko 500 dinara”, navela je Svetlana Tomić, prvi čovek DUNAV OSIGURANJA u Valjevu koja je između ostalog zadžena za Ubsku opštinu.

Iz bogate ponude usluga Dunav osiguranja za osiguranike u Kolubarskom okrugu, prema njenim rečima, izdvajaju se osiguranje useva i plodova – ratarskih i povrtarskih kultura al ii voća.

Gospođa Tomić podsetila je da  se na osnovni paket osiguranja od grada, groma i požara kod pešnice i kukuruza ne plaća premija kada se ulazi u proizvodnju veća samo pet odsto, a ostalo nakon berbe ili žetve odnosno kada dođe do prihoda.

Svi učesnici su na poklon dobili i časopis Agrobiznis magazina koji je medijski sponzor ovog projekta i redovno afirmiše osiguranje poljoprivredne proizvodnje.

Srodni tekstovi

Оставите коментар