Poraz Slovenije u vinskom ratu

Аутор: dzonioff
807 посета

Opšti sud EU odbacio je u sredu tužbu Slovenije protiv Evropske komisije u „slučaju teran“, dugogodišnjem vinskom sporu slovenskih i hrvatskih vinara.Odbačen je zahtev Slovenije da se poništi delegirana uredba EU-a o uslovima za korišćenje termina „teran“ na etiketama hrvatskog vina iz Istre, objavio je evropski sud u izjavi za medije, koju prenose slovenski portali.

Tužba se odnosila na naziv „teran“, koji se koristi i u Sloveniji i u Hrvatskoj. Nakon ulaska Slovenije u EU taj termin se koristio na etiketama nekih slovenskih vina, najpre kao tradicionalni naziv za vino s Krasa, proizvedeno na određenim vinorodnim područjima, a onda mu je bila priznata i oznaka zaštićenog porekla, navodi se između ostalog u opširnom opisu spora, u obrazloženju presude, prenosi Jutarnji list.Sud pojašnjava da je Evropska komisija priznala hrvatskim vinarima iz Istre da, uprkos protivljenju Slovenije, svoje tradicionalno vino koje zovu teran mogu na etiketama označavati etiketom „Hrvatska Istra – teran“, a Slovenija je u tužbi išla sa zahtevom da se delegirana uredba kojom je to regulisano poništi jer Slovenija ima ekskluzivno pravo na teran.

Do delegirane uredbe o istarskom teranu došlo je nakon neuspešnih pregovora Hrvatske i Slovenije da se to pitanje reši bilateralnim kompromisom. Evropska komisija je aktom, koji je stupio na snagu sredinom 2017. godine, priznala izuzetak po kojem se hrvatski teran iz Istre može prodavati s nalepnicom „Hrvatska Istra – teran“, s time da naziv vina na etiketi bude ispisan manjim slovima.

Slovenija sada, nakon odbijanja tužbe, ima mogućnost da na presudu opšteg suda EU-a podnese žalbu, no nije poznato hoće li to učiniti, navode slovenski mediji.

Tužbu je podnela nekadašnja vlada Mire Cerara, dok je u martu formirana nova vlada Janeza Janše, koja se zalaže za mirno rešavanje sporova.

Prethodne vlade, koje su vodili Miro Cerar i Marjan Šarec, insistirale su na sudskom rešavanju sporova s Hrvatskom, posebno insistirajući na „načelu vladavine prava“.

Izvor:https://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2020&mm=09&dd=09&nav_id=1730751

Srodni tekstovi

Оставите коментар