Porast cena žitarica u odnosu na lane

Аутор: dzonioff
374 посета

Proizvođačke cene poljoprivrednih proizvoda više su u odnosu na 2019. za 10,9 odsto, kada se uporede podaci iz oktobra ove i prošle godine. Najveći uticaj na ovakvo stanje na tržištu hrane imali su rast cena žitarica (21,1 odsto), industrijskog bilja (12,6 procenata) i voća (21,6 odsto), pokazuju najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Cene žitarica vrtoglavo su rasle tokom pandemije u celom svetu, ali trenutno stanje na berzama ukazuje da se polako nazire usporavanje, ako ne i kraj tim poskupljenjima. Prema izveštaju Produktne berze iz Novog Sada, proteklu nedelju obeležili su pad cena pšenice, kukuruza i soje.

Kako se navodi, na domaćem tržištu došlo je do smirivanja cena, pa tako i do pada prometa. Kukuruz je kao i protekle nedelje nastavio da beleži negativne trendove. Na to su, ističu, uticali smanjena aktivnost izvoznika i logistički problemi. Kukuruzom se trgovalo po ceni od 18,2 dinara po kilogramu, bez PDV-a. U odnosu na prethodnu nedelju, cena je bila niža za 4,2 odsto.

Istovremeno, napominje se da je pad cene pšenice na berzi omogućio da domaće žito bude konkurentno na stranim tržištima. Na nekonkurentnost naše pšenice nedavno je ukazalo i udruženje „Žita Srbije”, ističući da je izvoz proteklih meseci zbog više cene bio usporeniji kao i da je Srbija imala značajno bolje rezultate s prodajom kukuruza na stranim tržištima.

I u Novosadskoj berzi potvrđuju da je plasman na strana tržišta, u prethodnom periodu, sprečavala visoka cena domaćeg žita. Ističu da su kompanije sada bili više zainteresovane za izvoz u Italiju. Pšenicom se trgovalo od 20 do 20,8 dinara po kilogramu, bez PDV-a, što je za 5,2 odsto niža cena u odnosu na nedelju dana ranije. Kako napominju, soja je i dalje bila najinteresantnija roba u trgovanju, iako je i kod nje došlo do pada cene za četiri odsto.

Izvor:http://www.politika.rs/sr/clanak/469022/Zitarice-skuplje-za-vise-od-20-odsto-u-odnosu-na-lane

Srodni tekstovi

Оставите коментар