Poljoprivreda u usponu, ali nije lako

Аутор: dzonioff
443 посета

Pitali smo Nebojšu Žunića člana Opštinskog veća koji je zadužen za praćenje i realizaciju svih aktivnsti koje se odnose na stanju u poljoprivredi .

-Rad sa poljoprivrednim proizvođačima nije ni malo lak, prepreka na tom putu ima mnogo, poljoprivrednici su celodnevno angažovani na svojim gazdinstvima i „rasuti“ po celoj opštini, tako da nije lako informisati ih o svim mogućnostima koje im nude opština i država. A i kada se u tome uspe neophodna im je svaka podrška nadležne službe da bi konkurisali za sredstva.

-Za razliku od mnogih oblasti koje se finansiraju budžetskim novcem i u kojima tokom godine nisu u komplet realizovani projekti niti utrošena izdvojena sredstva , poljoprivreda je jedna od uspešnijih. Ali ni ovde nisu sva planirana sredstva potpuno utrošena što ne znači da u ovoj oblasti nije realizovana većina „zadataka“. Strategija je bila da se što više prijepoljskih stočara osposobi za državne subvencije za nabavku umatičenih grla. Umatičenih grla ovaca trenutno ima preko 1500 pre tri godine je imalo 250 što je bilo veoma malo, ali mi planiramo da nastavimo i dostignemo još mnogo veće brojke.

– Ove godine opština je za poljoprivredu izdvojila 27 miliona dinara, a impresivni su podaci o broju poljoprivrednika koji su dobili sredstva po osnovu subvencija za uzgajanje rasnih grla krava i ovaca, umatičavanje istih, veštačku oplodnju, nabavku mehanizacije .Tokom godine, opština je izdvojila ukupno 11 miliona dinara za subvencionisanje stočara u nabavci rasnih grla krupne stoke tako da je ukupno nabavljeno 60 junica i 106 jagnjadi.Svi stočari koji su se odazvali ovom javnom pozivu dobili subvencije tako da im je iz budžeta vraćeno 80 odsto sredstava koja su uložili u popravljanje rasnog sastava stoke. To Prijepolje svrstava u red opština koje su najviše uložile u ovaj vid pomoći poljoprivrednicima ne samo u okruženju već i šire.

– Poljoprivrednicima koji su nabavili mašine, mehanizaciju i poljoprivrednu opremu pomogli smo subvencijom u ukupnom iznosu od 2 miliona dinara. Podneta su 62 zahteva i svi su pozitivno rešeni. Ukupno je 18 stočara nabavilo opremu za mužu, 13 pčelara je iskoristilo priliku da obezbedi opremu za svoj rad, 18 voćara i povrtara kupilo je opremu za zaštitu bilja , a njih 13 sisteme za navodnjavanje. U ovom delu smo subvencionisali 65 odsto njihovih ulaganja.

– Naša strategija je upravo bila da se što više stočara osposobi za državne subvencije i to direktnom nabavkom umatičenih jagnjadi i umatičavanjem preko Rb broja, što znači da je to potomstvo umatičenih ovaca koje je „sazrelo“ za novu subvenciju. Plodovi naše strategije su konačno vidljivi i na to smo ponosni jer će sto umatičenih ovaca vremenom, kao u pesmi, dati trista jaganjaca, koji stižu na subvenciju. Mislim da su proizvođači konačno shvatili tu blagodet jer je sve više onih koji se ozbiljno bave stočarstvom.

– Opštinska Služba za poljoprivredu osluškuje potrebe i aktivno se uključuje u život svih onih proizvođača koji žele da žive od svog rada i plodova koje ubiraju na svom poljoprivrednom gazdinstvu govori i sledeći podatak. Naime, od naredne godine proizvođače „čeka“ još jedan vid pomoći. Tokom realizacije projekta Poralist saznali smo da nije malo onih, uglavnom žena, koji na svom gazdinstvu žele da da se bave i aktivnostima koje se odnose na preradu voća i povrća. Zato ćemo u okviru subvencija za nabavku mehanizacije otvoriti novu stavku , a to je nabavka mašina i opreme za preradu voća i povrća, lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja. Želimo da podstaknemo vlasnike gazdinstava da na svom imanju prave sokove, džemove, ajvare, plantažno gaje lekovito, začinsko i ostalo bilje. U razgovorima sa njima saznali smo da su im potrebni aparati za sterilizaciju, duplikatori, kalibratori za sortiranje voća i povrća, sušare, vakumirke za recimo pakovanje kiselog kupusa i slično. Reč je o skupoj opremi koju je teško nabaviti bez neke vrste subvencije. Zato želimo da im pomognemo i podstaknemo ih na ovaj vid delatnosti, da konačno i žene koje se ceo život bave tim poslovima mogu nešto da prihoduju proizvodeći zdravu hranu. Uslovi za subvencije biće isti kao i za nabavku mehanizacije i tu nećemo praviti razlike između njih i ostalih proizvođača.

– Oko 2,5 miliona dinara izdvojili smo i realizovali ove godine na ime regresa za veštačko osemenjavanje koje je iskoristilo oko 500 do 600 stočara, a izdvojili smo i 1,5 miliona dinara za nagrade stočarima za nabolja grla krupne stoke, organizovanje sajma poljoprivrede, ućešće na sajmovima van Prijepolja gde oni mogu da vide kako se radi u državi, gde razmenjuju iskustva i stiču nova saznanja.

– Izložbe stoke i sajmovi poljoprivrede su za nas veoma dragoceni, osim što nam služe da ostvarimo uvid u stvarno stanje na terenu to je izvrsna prilika da u neposrednom kontaktu proizvođače upoznamo sa merama koje lokalne vlasti i ministarstvo preduzimaju na unapređenju poljoprivrede. Tako se stiče i međusobno poverenje. U tom smislu treba uputiti sve pohvale na rad zaposlenih u Službi za poljoprivredu, Ifetu Hamziću i Sneži Divac, koji godišnje sa poljoprivrednicima razmene na hiljade konsultacija, uputstava i saveta. Potrudićemo se da za poljoprivredu bude više sredstava u idućoj godini kako bismo mogli da „povučemo“ još više novca iz resornog ministarstva za dobrobit domaćih poljoprivrednika“, zaključio je Nebojša Žunić, član opštinskog veća.

Izvor:https://sandzakpress.net/poljoprivreda-u-usponu-a-rad-sa-poljoprivrednim-proizvodjacima-nije-ni-malo-lak

Srodni tekstovi

Оставите коментар