Pogledajte još zanimljivih ideja kako da ulepšate svoju baštu

Аутор: dzonioff
381 посета

Jezera i vodene površine

Voda će oživeti svaku baštu zato što reflektuje svetlost, podstiče kretanje i stvara zvuk.

Zidna česma i umivaonik ili mali vodopad ispunjavaju žuborom vode dvorišnu baštu u gradu i prigušuju uličnu buku.

Treba predvideti adekvatan prilaz novom jezercetu i ostalim vodenim površinama, baš kao i prostor za sedenje. Takođe, treba koristiti svetle materijale, na primer, svetle ploče za površinu oko jezera da bi se naglasila iluzija svetlosti i prostora.

Kamenje u jezeru koje kao da pluta na površini vode zaista lepo izgleda. Da bi se stvorila iluzija plutanja, kamenje se mora postaviti na čvrsto postolje od cigala sa isturenim prepustom.

Biljke za duboku bodu koje uspevaju na dubini od 30 do 90 cm u koje sse ubrajaju i lokvanji su : Nymphaea ,,Froebelli“ (ružičasti lokvanj), Nymphaea ,,Marliacea Chromatella (limun-žuti lokvanj), Nymphaea ,,Valter Pagels“ (beli lokvanj), Zantedeschia aethiopica (bela kala).

Preporuke biljaka za oivičavanje su : Bergenija, Euonymus fortunei ,,Srebrni stub“, Francuska kadifica (Tagetes), Liriopa, Minijaturna ruža ,,Bejbi maskerada“, Potentilla mandschurica ,,Manču“, Salvia officinalis ,,Ikterina“, Santolina.

Biljke za trenutno vidljive rezultate

Za sve one koji žele da vide što pre rezultate u svojoj bašti, preporučuju se brzorastuće biljke kao što su : Ceanothus ,,Slava Versaja“, Hortenzije, Hypericum ,,Hidkot“, Lavatera ,,Barnsli“, Phlomis fruticosa, Alchemilla mollis, Ceratostigma plumbaginoides, Nepeta (macina trava) itd.

Podupiranje biljaka

Podupirači u bašti treba da budu neupadljivi. Nikada ne treba spajati stabljike i vezivati jer će delovati nezgrapno i narušiće izlged cele površine.

Preporučuju se obručovi i prstenovi ili štap i kanap.

Plan sađenja

Prethodno planiranje sađenja biljaka za novu leju ili ivicu omogućiće da se uspešnije ostvare zamisli, ali i da se proračuna koliko je biljaka od svake vrste potrebno.

Srodni tekstovi

Оставите коментар