Vinska kultura je uz podršku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu, organizovala vinsku konferenciju „OKUSI RAZLIKU, OKUSI PROKUPAC!“, u okviru manifestacije obeležavanja Dana prokupca. Konferencija je okupila regionalne, domaće i svetske vinske eksperte, predstavnike vinske industrije i sve
ljubitelje vina kako bi promovisali vina od najvažnije autohtone sorte u Srbiji. Cilj događaja je razmena znanja i iskustava o vinogradarskim, tehnološkim, ali i tržišnim potencijalima prokupca i drugih lokalnih sorti vinove loze, kao i promocija razvoju vinske industrije u Srbiji i povećanje njene međunarodne
prepoznatljivosti.
„Srbija ima divna vina i vreme je da svet to sazna. Prokupac je način da ispričamo jedinstvenu priču o srpskim vinima i da Srbiji damo zasluženo mesto na svetskoj vinskoj mapi. Da bi se to dogodilo, zajedno sa promocijom, moramo raditi na poboljšanju i povećanju proizvodnje, obrazovanju i većem uključivanju mladih u industriju. U ovim teškim vremenima je važno podržati domaće proizvođače da istraju i da ne odustaju od svojih poslovnih planova. Zbog toga je USAID kroz Projekat za konkurentnu privredu, podržao organizaciju Dana prokupca“, izjavila je Šenli Pinčoti, direktorka USAID-ove Kancelarije za
demokratski i ekonomski razvoj.
„Srpsko vino kao brend je u razvoju i puno je posla pred nama kako bismo dobili zasluženu prepoznatljivost u svetu. Upravo zbog toga smo izradili i Strategiju za razvoj vinogradarstva i vinarstva koja će nam biti temelj i putokaz u budućem periodu. Potvrda naše odlučnosti je i činjenica da smo samo u ovoj godini izdvojili tri puta više novca nego prošle godine za razvoj tog sektora. Sve ovo je važno, ne samo za proizvođače vina, već i za celokupnu prehrambenu industriju, ruralni turizam i mnoge druge grane“, rekao je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
„Prokupac se kao vinska sorta zaista vratio na domaću vinsku scenu, što je važno za izgradnju identiteta vinske Srbije. Do pre 5 godina, postojalo je 10
vinarija koje su proizvodile Prokupac, danas ih je 50! Zato je ova manifestacija najveća i najambicioznija do sada – slavimo povratak svih koji proizvode autohtone sorte uključujući i male vinarije“, izjavio Igor Luković, organizator i osnivač manifestacije.
„Na celodnevnoj konferenciji održanoj u hotelu Radisson Collection u Beogradu, domaći i međunarodni vinski stručnjaci, novinari iz zemlje i inostranstva, kritičari i naučnici su na radionicama, vođenim degustacijama i masterklasovima, istakli različite aspekte priče o velikoj srpskoj sorti vinove loze“, dodao je Igor Luković.
Preko 50 vinarija iz Srbije ove godine učestvovalo je na manifestaciji Međunarodni dan prokupca.
„Karavan prokupca“, prošao je i Aleksandrovačkom Župom a vinogradari i vinari ocenjuju da li je trud oko te autohtone sorte koja je dugo zapostavljana, dao rezultate. Igor Luković, vinski kritičar kaže da u periodu posle drugog svetskog rata sve što je bilo lokalno i autohtono nije bilo popularno, jer nije bilo pogodno za industrijsku proizvodnju i da je tu i prokupac negde stradao. „Da smo mi imali San Đoveze kao italijani koji od njega danas prave brumelo i kjanti,
velika vina, on bi bio tretiran na identičan način. Da li od prokupca mogu da se prave velika vina mislim da su vinari u Srbiji u zadnjih desetak godina već dokazali. Jedan od dokaza je i sad najsvežije ovo zlato sa Dekantera za prokupac i 95 poena“, smatra Luković.
Da nije bilo Župljana koji su sačuvali prokupac u starim vinogradima , a potom uprkos teškoćama od njega spravljali i vino, ne bi imali mnogo toga danas da
ponudimo. „Kad se digne gore na metar, na devedeset, on ima neverovatno dugi put sokova, a prokupac kao sorta taj dugi put ne podnosi. To niste znali.
Znači zato je on najbolji na ovim gidžama što mi kažemo na čokotima koji su na zemlji dole. I zato sada upravo slavu nose stari vinogradi koji su na čokotima“, objašnjava Kosta Botunjac, vinogradar – vinar iz Donjeg Zleginja.
Milomir Milosavljević, vinogradarvinar iz Bučja kod Trstenika ističe da i tržište dobro reaguje i da se prokupac sve više traži. „Odrađen na stari način savremenjen novom tehnologijom, može da da vrlo kvalitetna vina. Evo možemo da vidimo i po tome, mi smo sad na sajmu vina u Beču dobili srebrnu medalju“, ocenjuje Milosavljević., Ono što je važno je da su počeli ozbiljni zahvati na klonskoj selekciji, koji se uglavnom uvozi iz Italije . Taj posao je poveren
relevantnim institucijama baš zbog međunarodnog tržišta koje priznaje samo sertifikovan sadni materijal preneo je RTS.Na nedavno održanom takmičenju za
Svetskog prvaka u prokupcu, u okviru Belgrade Wine Week -a, drugu godinu zaredom za svetskog prvaka proglašeno je vino Breg, prokupac vinarije Doja
iz 2015. Drugo mesto osvojilo je novo vino vinarije Virtus 733 iz 2017. godine, dok su treće mesto podelile vinarije Doja sa svojim Prokupcem iz 2017. i vinarija Toplički vinogradi sa vinom Epigenia iz 2017. godine.
Svetski pravak u prokupcu proglašen je na osnovu glasova vinara i njihovih predstavnika, potpomognutih glasovima izabranih vinskih edukatora i someliera (Aleksandar Duković, Aleksandar Matejić ,Vuk Vuletić, Nemanja Papić…).U revijalnom delu ocenjivanja, u kojem su učestvovali dugogodišnji vinski profesionalci (uvoznici, distributeri, predstavnici medija..), za najbolje vino proglašen je Prokupac kameničarka iz vinarije Aleksandrović iz 2018, srebrnu medalju osvojilo je vino Breg vinarije Doja, a bronzanu prokupac Prince rskavac 2018 iz vinarije Podrum braća Rajković.
Izvor: Agrobiznis magazin