Počela žetva ranih hibrida suncokreta

Аутор: dzonioff
890 посета

Žetva ranih hibrida suncokreta počela je ovih dana u Južnom Banatu. Ovom uljaricom je u Srbiji proletos posejano oko 220 hiljada hektara, što je gotovo ista površina kao i 2019. godine. Prinosi će ove godine varirati od regiona do regiona, pa i pojedinačnih parcela, a kao razlog velikih odstupanja stručnjaci navode vremenske prilike i izbor hibrida.

„Realno bi bilo očekivati da se prinosi suncokreta kreću izmedju 3,1 do 3,2 tone po hektaru, što je malo bolje od višegodišnjeg proseka, ali svakako manje nego što su to poljopriverdnici očekivali. No, i sa takvim prinosom sasvim je sigurno da ćemo suncokreta imati dovoljno za potrebe naših uljara, a biće ga i za izvoz – između 100 i 150 hiljada tona, što će zavisiti, pre svega, od cene i od spremnosti uljara po kojoj ceni da ga plate“, kaže Vukosav Saković iz Udruženja Žita Srbije.

„Kada je cena suncokreta u pitanju mislim da još uvek niko nema konkretan odgovor na to najvažnije pitanje. Realno je da će se ona kretati između 31 i 35 dinara za kilogram, u zavisnosti od cene na svetskom tržištu. Ono što je dobro za naše proizvodjače je da postoji konkurencija u kupovini, da pored uljara postoje i izvoznici koji bi rado kupili suncokret i izvezli ga, što će naterati uljare da svakako plate dinar do dva više od izvozne cene“, smatra Vukosav Saković iz „Žita Srbije “ Udruženja za unapredjenje proizvodnje i izvoza žiatrica i uljarica sa sedištem u Beogradu.

Izvor:https://www.rtv.rs/sr_lat/ekonomija/aktuelno/zetva-ranih-hibrida-suncokreta-pocela-u-juznom-banatu_1152509.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар