Plastenička proizvodnja jagode u Nemačkoj

Аутор: dzonioff
985 посета

Priča koju vam donosimo iz Nemačke pokrajine Severna Rajna i Zapadna Vesftalija, je zapravo primer uspešne proizvodnje u poljoprivredi, sa finalizacijom, odnosno plasmanom sopstvenih proizvoda, kroz prodajna mesta koja ste sami organizovali. Ali krenimo redom, porodica Axela Hochstaedatera, je još krajem 19. veka počela da se bavi uzgajanjem i prodajom jagoda. O tome imaju i dokaz u vidu računa izdatog tadašnjem biskupu u Kelnu, kojem su prodali 30 kg jagoda. Porodica se 1965. godine preslila u Bielfeld gde se i danas nalazi proizvodnja jagoda, ali i najsavremenijih plastenika. Axel je sad broj jedan, kada je u pitanju prodaja plastenika na čitavom nemačkom govornom području. I njegova priča oko biznisa sa plastenicima je intereseantna: „Kupio sam plastenik iz Engleske 2004. godine.

Axel Hochstaedater

Kako sam bio apsolutno nezadovoljan njegovim kvalitetom, sve sam modifikovao i usavršio, tako da danas konačno imamo savremenu tehnologiju proizvodnje plastenika za jagode, maline i borovnice“ Axel nam kaže, da je u ovom kraju počela proizvodnja na 20 hetara, tada se trgovalo tako što su mušterije dolazile, nabrale jagode i platile određenu cenu. Takvih mušterija je bilo 2000 dnevno.

Danas je prodaja, ali i proizvodnja jagoda sasvim drugačija, ali oni prate trendove i ulažu u inovacije u proizvodnji. Prosečan prinos jagode u plasteniku koja se gaji na podu,je 25 t/ha, dok kod visećih jagoda prosek ide na 35 t/ha. Razlika u ova dva sistema gajenja, pored gustine sadnje i načina rada, predstavlja i dve nedelje ralike u dolayku na rod. Naime, podni sitem omogućava sazrevanje čak dve nedelje ranije nego sistem visećih saksija

Zahvaljujući širokom izboru sorti, načinu sadnje, uslova u plastenicima, oni su prisutni na tržištu, od sredine aprila do septembra ili početka oktobra. Ove godine kao u Srbiji vegetacija kasni oko dve nedelje. Kako bi ostvario najbolje uslove na tržištu i prodao jagode po najvećoj ceni , Axel je osmislio sopstveni lanac kioska, koje prodaje i svojim kolegama. Ovaj specijalni obekat u obilku jagode se koristi za prodaju jagoda, malina i borovnica. Otvoren je od 9 do 18 časova, a njeova rentabilnost u Nemačkoj je na granici, ako se proda proizvoda u vrednosti 600 evra, dakle nešto manje od 100 kilograma, jer je cena jagode u ovom momentu 7 evra za jedan kilogram svežih jagoda. Prosečno pazar bude 1000 evra. Svaki njegov plastenik ima 120 metara dužine i zbog toga je na četiri mesta moguće dodatno otvarati plastenik radi provetravanja.

„Cena jednog metra kvadratnog našeg plastenika je 8 do 15 evra, u zavisnoti od nivoa opreme koji koristite. Trenutno imam 4ha pod plastenicima, a proizovodim i prodam godi[nje preko 150 hektara plastenika, a kada je reč o našim objekima za prodaju voća, njih prodajemo po ceni 5000 evra, i do sada smo prodali 1200 komada“. Imajući u vidu da u Nemačkoj imamo problem sa kvalifikovanom radnom snagom i ljudima koji rade, minimalno sat rada kod nas košta 8,84 evra plus bonus u zavisnosti kakav je radnik.

„Mi u Nemačkoj nemamo problem, ako neko radi dobro mi ga nagradimo, ako ne radi dovoljno moramo ga poslati kući“. Gospodin Axel nam je pojasnio da radnicima obezbeđuje smeštaj, a oni sami brinu o ishrani. Radno vreme je od 7.30 do 18 ili 20h, u zavisnosti od posla koji se radi , ali prosečno se radi 8 do 10 sati. Najviše radnika dolazi iz Poljske i Rumunije, a od ove godine nam dolaze iz Srbije. Prva grupa je već došla, oni su iz Kladova i za sada smo zadovoljni, kako su se snašli. Kako smo čuli, uskoro stiže još ljudi iz Srbije. Ukupno ćemo ove godine uposliti 50 radnika u proizvodnji jagoda i njih 60 u postavljanju plastenika, ponosno nam kaže naš domaćin Axela Hochstaedatera.

Srodni tekstovi

Оставите коментар