Pijace se crvene, a i lica proizvođača

Аутор: dzonioff
573 посета

Crvene se pijace, prodavci dozivaju, utrkuju se natpisima, a na tezgama osim jagoda napokon su stigle i one, prolećne kraljice – trešnje!

– Ovo su lično moje trešnje i donosim ih Vrčina – kaže osamdesetogodišnji Milisav Ž. Teofilović, čije su trešnje i najjeftinije na tezgama, pa kilogram kod ovog nasmejanog deke možete pazariti za 100 dinara, a slatkoće im uprkos niskoj ceni ne manjka. Pitali smo se kako mu se isplati da drži trešnje ispod cene.

– Kako mi se ne isplati, pa zar ne vidite kolika mi je gužva, ne znam ni sam koliko sam gajbica prodao od jutros – kaže Teofilović kroz smeh.

Srednja kategorija je oko 150 dinara, dok one najkrupnije i najsočnije dosežu cenu od 200 do 250 dinara.

Kako kažu prodavci, rodile su trešnje ove godine dosta, svi zadovoljno trljaju ruke, jer uskoro stižu i one kasne, pa će dobra prodaja potrajati. Većina prodavaca ih ili kupuje od drugih ili lično uzgaja, najčešće na potezu ka Smederevu.

– Nabolje su iz Leštana, ali ceo taj kraj je poznat po trešnjama i drugom voću, nema nam ravnih – kaže Z. Savić koji je preprodavac ovog voća.

I jagode su sada značajno jeftinije, a i domaće su, pa je kvalitet neupitan. Najpovoljnije i najsitnije se mogu naći za 100 dinara, dok cene za one najlepše ne prelaze 150.

Prodavci se utrkuju oko prodaje, gužva je na pijaci, pa se mnogi trude da stave i što interesantnije natpise i tako privuku kupce da uživaju u najslađem voću.

„Roksana“ – upućeni kažu kraljica među jagodama. Ima ukusne i krupne plodove i savršena je za transport na udaljena tržišta. Upravo iz tog razloga iz Kovačevca kod Jagodine gotovo sve količine koje se proizvedu na otvorenom odlaze na rusko tržište.

Zadovoljni Rusi, a još i više naši proizvođači, jer im je otkup siguran, a cena za sada dobra. 

Ivan Simić, proizvođač jagoda kaže da je zadovoljan što se tiče početka berbe. Dodaje da Rusi traže da bude čista roba, da nema truleži, da nije prljava jagoda, ali je to je malo nemoguće zbog kiše. 

Simić proizvodi jagode na 1,3 hektara. Zaliva sistemom „kap po kap“ tako da kiša sada može samo da škodi rodu i da ubrza truljenje. Trenutna otkupna cena je od 120 do 150 dinara za kilogram. Jagoda je ipak osetljiva i valja je obrati što pre, a berača ove godine ima dovoljno.

Berači rade ujutru od sedam do sedam uveče i kažu da je 2.000 dinara dnevnica, a 200 dinara po satu. 

Jagoda je rentabilna jer već u prvoj godini plodonošenja vraća uloženo, a u drugoj moguće je ostvariti lepu zaradu. Prošlogodišnji prinos u Srbiji bio je oko 30 hiljada tona, ove godine biće sigurnno znatno veći.

„Proizvodnja se širi, dostigla je negde oko sedam hiljada hektara prošle godine. Mislim da će ta proizvodnja ove godine biti još i viša tako da tendencija je rasta i u prinosu i u površinama“, kaže Jelena Tomić, naučni saradnik Instituta za voćarstvo u Čačku.

Poljoprivrednici su dakle pronašli svoju računicu. Iako je jagoda zahtevna biljka i ima puno manuelnog rada oko nje tokom godine, zarada je solidna, a ulaganja nisu velika. Jagode se lako prodaju, a rod bi bio i veći da je više sistema za zalivanje i domaćeg sadnog materijala.

Izvor:

www.blic.rs http://www.rts.rs

Srodni tekstovi

Оставите коментар