Ko želi da pripremi ručak samo od svežeg povrća i voća za dve osobe, mora da izdvoji od 150 do 600 i više dinara.
Rano voće i povrće i dalje drži visoku cenu na pijacama, pa je tako, recimo, kilogram mladog krompira od 160 do 250 dinara, tek 30 odsto jeftiniji od svinjetine, koja je oko 350 dinara.
Ko želi da pripremi ručak samo od mladog voća i povrća, mora da pripremi podebeo novčanik. Na primer, ako se odlučite za jednu zelenu salatu koja u proseku košta 40 dinara, jednu vezu luka od 40, vezu rotkvice od 30 dinara, miks vezu za supu, koja je 70 dinara, i najjeftiniji mladi krompir od 160 dinara, potrebno je 340 dinara.U slučaju da hoćete ručak od prvog paradajza, koji je 200 dinara, krastavaca od 70 i boranije od 300, potrebno vam je ukupno 570 dinara.
Najjeftinija varijanta je salata i luk, uz spanać ili tikvice od 80 dinara, za šta je potrebno 150 dinara.