Pošto je bilo sve teže bilo naći dobru i kvalitetnu ljutu rakiju, Goran i Jasna Marković, prijatelji Miroslav i Brana Ilić zajedno sa Natašom Petrović upustili su se u avanturu, krenuli da ostvaruju san i proizvode ovaj srpski napitak vrhunskog kvaliteta za sebe i svoje prijatelje.
– Iskustvo, želja, san, ljubav, entuzijasti koji pomeraju granice i kreću u realizaciju zactranog cilja – odluka da pokrenu sopstvenu prizvodnju rakije za svoje prijatelje i prijatelje naših prijatelja realizovana je pre četiri godine. Od pripreme do realizacije svaki korak precizno odrađen, u sve to utkano puno rada i ljubavi i kao krajnji proizvod dobijena rakija vrhunskog kvaliteta – ponosno priča Goran.
Ranije se nisu bavili poljoprivredom, nemaju sopstveno imanje, imali su želju, cilj i uspeli da ostvare sve svojim radom, organizovanošću i zalaganjem. Organizovanost prijatelja sa istom vizijom na svakom koraku bio je pun podrške, zajedničkog zalaganja i kao krajnji rezulatat dobijena je rakija koja osvaja svojom aromom, mirisom i opoja ukusom.
Na placu svog oca podno Rudnika, u selu Majdan, podigli su objekat, kupili novu opremu i dugo razmišljali o imenu rakije, kako Goran kaže, ime se samo nametnulo, želeli su da ispričaju svoju priču i rakija je dobila ime „Priča iz Majdana“.
Okupljeni prijatelji prave rakiju pošteno, čisto, bez dodavanja šećera, bez veštačkih dodataka, posvećeni sa puno pažnje i ljubavi. O svakom koraku vode računa, nabavka voća, previranje, pečenje, dozrevanje i ostalo. Količinski ne prave puno, ali to što proizvedu je vrhunskog kvaliteta.
– Ponosni smo na svoje rakije – kaže Goran.
Rakija od kajsije je višestroko nagrađivana specifičnog ukusa, aromatičnog mirisa, ljuta kapljica koja osvaja izbirljive i znatiželjne ljubitelje.
Prijatelji su pitali da napravimo rakiju od kruške, a da ne bude viljamovka i tako smo proizveli od kruške kaluđerke. Rakija od kruška kaluđerke, posebne arome, prepoznatljivog i specifičnog ukusa potpuno je jedinstvena.
– Rakiju od šljive pravimo za prijatelje od prvorazrednih sorti šljiva koje daju harmoniju i aromu kraljice među rakijama. Pravimo kupažne rakije o dve ili tri vrste šljiva.
Kako nastaje ‘prijateljska rakija’? Rakiju ostavljaju da odleži u inoks buradima, staklenim balonima i drvenim buradima.
– Voće stiže u gajbicama direktno iz voćnjaka, kod šljive i kajsije vadimo koštice, kljuk ide u kace, meri se pH vrednost, kace se poklapaju da nemaju dodira sa vazduhom. Čim kljuk završi vrenje, palimo ‘veselu mašinu’. Prva destilacija, motor mešalice radi non-stop (posedujemo i agragat ako nestane struje) i dobijamo meku rakiju. Zatim radimo prepek. Jaku rakiju smeštamo na odležavanje – priča Goran.Planovi za budućnost okupljenih prijatelja su proširenje proizvodnje, registacija destilerija i povećanje količine kao i novi ukusi ljute kapljice za prijatelje sa istančanim ukusom.
– Savet za početnike je da se dobro preračunaju pre ulaska u ovu investiciju, kupe kvalitetan kazan i dobro edukuju kako bi proizvodili rakije koje će na tržištu biti prepoznatljive i cenjene – zaključuje Goran.
Rakija za prijatelje „Priča iz Majdana“ učestvovala je na Festivalu rakije i rakijaši u Pančevu, 2019. godine i za svoju rakiju od kajsije, šljive i kruške osvojili Srebrno rakijsko pismo, dok je učešćem na 22. Šumadijskoj kapljici u Gornjoj Trepči, 2019. godine u kategoriji najbolja srpska prepečenica, njihova rakija od šljive osvojila je srebrnu plakatu.
Izvor:https://www.ekapija.com/where-to-invest/2835436/prica-iz-majdana-kako-ispeci-kvalitetnu-vocnu-rakiju