Otvorena sušara u Osojanu! Osim voća sušiće i ovo povrće!

Аутор: dzonioff
325 посета

Sušara, koja će omogućiti preradu voća i povrća, lekovitog bilja i šumskih plodova, otvorena je u Osojanu nadomak Istoka. Izgradnju je finansirala Vlada Srbije, a vrednost radova u iznosu od 5,5 miliona evra ugovorena je sa izvođačem Nebgor iz Zvečana.

Povratnici u opštini Istok kažu da će im novootvorena sušara u Osojanu olakšati posao i omogućiti brži plasman proizvoda. Većina njih se žali da do sada nije lako nalazila put do tržišta, prenosi RTK Live.

– Ponudićemo tržištu sušene šljive, a možda i džem ili sok. Neće ići sve u rakiju, što je do sada bila tradicija ovog kraja. Ovo će doneti osveženje – kaže Čedomir Perović iz Đurakovca.

Tunelska sušara ima kapacitet od 800 kilograma. Predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju poručili su da je u planu realizacija još projekata.

– Razgovarali smo sa jednim poljoprivrednikom koji ima veliku količinu luka. Imamo ideju da sušeni luk ponudimo tržištu. Ovde ima i velika količina vrganja na raspolaganju, tokom godine, a on može da dostigne cenu tokom godine više hiljada dinara na tržištu kao svež, u Beogradu i u regionu – rekao je pomoćnik direktora Kancelarije Zoran Bojović.

Osim što garantuje plasman proizvoda, otvoranje sušare je prilika za nova radna mesta. Iako smeštena u Osojanu, ona će mnogo značiti povratnicima svih 18 okolnih sela.

– Firma Metohija će najverovatnije uzeti upravljanje sušarom, jer mi kao lokalna samouprava ne možemo da upravljamo. To će omogućiti zapošljavanje od pet do 10 ljudi – poručio je predsednik Privremenog organa Opštine

U Opštini Istok je pre 1999. godine živelo oko 8.500 Srba, a danas ih je oko 800.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/2602164/otvorena-susara-u-osojanu-kapaciteta-800-kilograma-prilika-za-zaposljavanje

Srodni tekstovi

Оставите коментар