Otvara se Eko park, organsko imanje u podnožju Avale

Аутор: dzonioff
443 посета

Prvi Eko-park Beograd, jedinstveno organsko imanje na sedam hektara plodne zemlje u podnožju Avale, pretpremijerno je otvoreno za predstavnike medija, dok će svi zainteresovani moći da uživaju u ovoj oazi nadomak prestonice već od 12. aprila.Ovo jedinstveno poljoprivrednog gazdinstvo pravi je primer uspešnog povratka mladih ljudi poljoprivredi i organskoj proizvodnji, sa organskim malinama, jagodama, vinogradom i drugim kulturama. Eko-park se nalazi na samo 12 km od centra prestonice, a krase ga jezero, brojni potočići, viseći most, više od 900 sadnica različitog voća, preko 1.000 čokota grožđa, ali i mini zoo vrt, volijera s pticama, a tu su i restoran sa specijalitetima ubranim pravo iz organske bašte, dve otvorene i jedna zatvorena igraonica za decu sa animatorima.

– Proces sertifikacije ovog velikog organsko-poljoprivrednog gazdinstva počeo je u martu 2016. godine, kada je urađena prva kontrola i i započet proces sertifikacije organske biljne proizvodnje, pa sve do februara 2017, kada je Centar za ispitivanje namirnica dodelio ovom poljoprivrednom gazdinstvu organski status. Krajem 2017. godine organska proizvodnja proširena je na organsku stočarsku, uveden je podmladak koza, jarići i pilići, a dobijen je i sertifikat za organska jaja – objasnili su domaćini proces sertifikacije.

Svi posetioci Eko-parka mogu da uživaju u otkrivanju organskog vinograda, da uberu organski paradajz ili jagode, uživaju u igri pored vode, rekreativnom jahanju ili pecanju, ali i šetnju kroz šumu u kojoj žive srndaći. Brojni gosti su na pretpremijernom predstavljanju imanja juče uživali uz mini-koncert Lene Kovačević i organske zalogaje, a Eko-park će zvanično biti otvoren za sve posetioce od 12. aprila. Ulaz na imanje je besplatan.Mladi obrazovani par iz Beograda i roditelji četvoro dece želeli su da svoju decu i prijatelje udalje od gradskog smoga i zavisnosti od tehnologije, ali da opet ne budu predaleko od grada, pa je tako nastao Eko-park Beograd.

Gledano kroz brojke to izgleda ovako: Eko park zauzima sedam hektara zemlje, od toga pod dva hektara je voće, a na imanju se uzgaja 20 vrsta različitog povrća.

Izvor:https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3232680/organsko-imanje-nadomak-beograda-otvoren-prvi-eko-park-beograd

Srodni tekstovi

Оставите коментар