Organska malina i kupina postaju brend! Velika šansa za planinska sela u Kuršumliji!

Аутор: dzonioff
411 посета

U planinskim selima Kuršumlije, na više stotina hektara već desetak godina uzgajaju se malina i kupina bez upotrebe pesticida. Voće proizvedeno na organski način ima veću cenu, a i plasman je zagarantovan. Selo Žuč, sa oko stotinak domaćinstava, poslednjih godina postaje centar voćarske proizvodnje u Gornjoj Toplici. Zahvaljujući povoljnim klimatskim uslovima, u gotovo netaknutoj prirodi, maline i kupine ovde se proizvode bez upotrebe pesticida. Milorad Lazić, proizvođač malina iz sela Žuč kaže da ne koriste hemiju, najviše Slavol. – U svakom selu se proizvodi ekološki zdrava hrana i mi se tretiramo kao eko proizvođači – kaže Slobodan Urošević, poljoprivrednik iz sela Igrišta. Nadmorska visina od oko hiljadu metara idealna je za organsku proizvodnju. – Mi Sagonjevci imamo prirodnu vodu, doveli smo je iz planine, tako da proizvodimo kvalitetnu malinu – kaže Vučeta Aranđelović iz sela Sagonjeva. – To je nešto što je idealno, prvenstveno za proizvodnju maline i jedan od uslova da sama, organska proizvodnja, poljoprivreda, ima neki prioritet ovde – kaže Jovica Đinović iz poljoprivredne stručne službe Opštine Kuršumlija. Opština Kuršumlija subvencioniše organsku proizvodnju izdvajajući iz budžeta 20 miliona godišnje za podizanje novih zasada i izgradnju mini hladnjača. Mnogi su otišli i korak dalje, jer su finasijsku isplativost videli u zaokruživanju proizvodnje. – Pravimo džem od malina, slatko, likere najviše, kompote, prelive za kolače, torte, sapunčiće, kreme, maske, kozmetiku – kaže Biljana Lazić iz sela Žuč. Malina bi mogla da postane brend kuršumlijskog kraja, pa se tako devetu godinu za redom organizuje malinijada, gde se razmenjuju iskustva i ocenjuje kvalitet proizvoda.Izvor:https://www.ekapija.com/news/2558760/organska-malina-i-kupina-postaju-brend-planinskih-sela-kursumlijskog-kraja

Srodni tekstovi

Оставите коментар