Optimalni uslovi za završetak setve

Аутор: dzonioff
756 посета

Posle poslednjih kiša, njive u Pomoravskom okrugu pune su ratara koji žure da završe setvu kukuruza u optimalnom roku. Sada je ora, kažu, a na pitanje da li je zemlja previše mokra, jedan poljoprivrednik koji seje uz autoput Beograd – Niš, u Kočinom selu, izjavio je da je “sada najbolja”.

U Pomoravskom okrugu, koga uz grad Jagodinu čine opštine Ćuprija, Despotovac, Paraćin, Svilajnac i Rekovac, ratari su planirali setvu kukuruza na oko 50.000 hektara.

Kukuruz je u ovom delu Srbije glavna žitarica, a stručni savedodavalac Poljoprivredne stručne savetodavne službe za Pomoravski okrug u Jagodini Miodrag Simić, ističe da je u ovdašnjom “agroekološkim uslovima kalendarsko vreme setve period između 15. i 25. aprila”.

Temperatura zemljišta treba da bude deset do 12 stepeni Celzujsovih na dubini od pet do sedam centimetara, rekao je Simić.

Na toj temeparturi zemljšta seme brzo klija i ravnomerno, dok u hladnom zemljištu, ako dugo stoji, može doći do truljenja i proređivanja useva, pa se često mora presejavati, objasnio je Simić.

On savetuje da razmak između zrna bude 22 do 24,5 centimetara, 26 do 30 centimetara i 18 do 22 centimetra, zavisno od vrste hibrida i grupe zrenja.

Izvor:https://www.dnevnik.rs/ekonomija/poljoprivreda/ratari-jure-optimalni-rok-setve-kukuruza-25-04-2019

Srodni tekstovi

Оставите коментар