Odličan primer kako treba raditi – Gazdinstvo Margan iz Crepaje kod Pančeva

Аутор: dzonioff
837 посета

NE beže svi iz sela. Ima onih mladih koji u poljoprivredi vide budućnost, koji plodnu panonsku ravnicu neće napustiti nikada. A takva je porodica Margan iz Crepaje. Više od 200 godina tu žive, rade i obrađuju zlatnu crnicu. Sada je sve na dvadesetšestogodišnjoj braći – Milošu i Aleksandru. Vredni momci, danas obrađuju više od 200 hektara zemlje, sami sa ocem.

– Zavoleli smo posao zahvaljujući ocu i dedi – priča nam Miloš, dok sprema traktor za njivu. – Još kao mali smo išli sa deda Nikolom na njivu. Zavoleli smo poljoprivredu, a onda završili i poljoprivrednu školu i poljoprivredni fakultet. Ove godine obrađujemo oko 200 hektara zemlje, a prošle smo obrađivali 250. Od toga je u našem vlasništvu 150 hektara.

Traktori, poređani jedan iza drugog, spremni su da pođu na njivu. Kod kapije čeka baka Ivanka. U ruci drži tri torbe sa hranom i vodom. Svakog dana isprati ih na njivu i dočeka kasno u noć. Nekad i u zoru.

– Bavimo se svim ratarskim kulturama, od kukuruza, soje, pšenice, suncokreta, pa do šećerne repe – govore Miloš i Aleksandar. – Ipak, šećerna repa je naša „kraljica“. Obrađujemo je na oko 100 hektara i ona se najviše isplati. Posla oko šećerne repe ima najviše. Stalno je nadgledamo. Pre dve godine bili smo rekorderi u proizvodnji šećerne repe u Srbiji.

Opširnije na linku: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:727432-Bratska-sloga-uzgaja-najsladju-repu-FOTOVIDEO 

Srodni tekstovi

Оставите коментар