Očekivanja ministra Nedimovića kada je u pitanju rod kukuruza

Аутор: dzonioff
344 посета

Rod kukuruza ove godine biće rekordan, procenjuje ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i očekuje da će to u proseku biti između sedam i osam tona po hektaru, ali ga, kako je rekao za „Tanjug“, ne bi iznenadilo da bude i više. Iako je u Srbiji posejano 900.000 hektara kukuruza, 20 odsto manje nego prethodnih godina, ministar Branislav Nedimović očekuje rekordan rod.

„Spreman sam da potpišem ovog sekunda da će kukuruz imati rekordan rod po hektaru za sve godine otkako se prati rod kukuruza u Srbiji“, ističe Nedimović.

Ministar je svoj optimizam potvrdio, kaže, posle činjenice da je nedavno, u selu Laćarak, prvo branje „dalo“ 12 tona kukuruza po hektaru, iako se, objašnjava Nedimović, radi o sorti koja je po svom kvalitetu najmanje izdašna, a sorte koje sada „stižu“ su „izdašne“ i daju od 20 do 30 odsto više roda.

„Video sam u nekim medijima da kukuruz podstiče rast BDP-a. Pa dobro, eto neke koristi i od poljoprivrede, da ne budemo uvek loši đaci“, kaže Nedimović.

Uveren je da će i rast ostalih kultura biti nesumnjivo dobar, jer je, navodi, pšenica krenula da raste na berzama, te će je oni koji su je sačuvali u silosima prodati po dobroj ceni.

Slična situacija je, kaže, i sa sojom i suncokretom.

Podseća da je u voćarstvu bilo manjih problema, naročito sa onim voćarskim kulturama koje ne trpe vodu, kao što su kupina, malina, višnja, breskva. Uprkos gljivicama u breskvama i nektarinama, Srbija je izvezla 110.000 tona voća na rusko tržište, i za prvih šest meseci imala 150 miliona evra od izvoza.

„Međutim, nama najveći deo proizvodnje otpada na ratarstvo, pšenicu, kukuruz, soju, repu, a tu stvari stoje perfektno“, podvukao je Nedimović.

Govoreći o izvozu govedine, ministar kaže da je Srbija na tursko tržište do ponedeljka izvezla 2.300 tona govedine i dodao da očekuje da će do 15. novembra naša zemlja izvesti svih dogovorenih 5.000 tona.

„Sa turskim kolegama 1. avgusta smo se dogovorili da, ukoliko ispunimo kvotu, dobijemo novu kvotu od još 2.000 tona do Nove godine“, najavio je Nedimović.

Kaže da stvari u stočarstvu dobro idu, da farme govedine niču, kao i da će u novembru biti novih subvencija za tovno i mlečno govedarstvo.

Izvor:http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/ekonomija/3236064/nedimovic-ocekuje-rekordan-rod-kukuruza.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар