Obeležena slava vinara i vinogradara, čestitku uputio i predsednik Vučić

Аутор: dzonioff
867 посета

Ceremonijom sečenja slavskog kolača i simboličnim orezivanjem čokota vinove loze, uz zalivanje crnim vinom, vinari i vinogradari u Jagodini, Pomoravlju, Resavi i Levču obeležavaju vinogradarsku slavu Svetog mučenika Trifuna.

Ceremoniju predvode mesni sveštenici, a zbog niske temperature i pandemije virusa korone, mnogo je manje gostiju nego prošlih godina.

U pojedinm vinogradima ceremoniji prisustvuju tri generacije, deda, sinovi i unuci, članovi Viteškog reda Pomoravskog okruga.U Levču, opština Rekovac, povodom Sv. Trifuna, održan je tradicinolani Peti sabor vinara i vinogradara, na kome je svoja vina na ocenu stručne komisije dalo 77 malih i srednjih vinarija Srbije.

Rekovac, nerazvijena opština u Srbiji, i Levač, spadaju u rejon „Tri Morave”, idealno su područje za uzgoj vinove loze, koja se ovde, prema pisanim dokumentima uzgajala pre pet vekova, a prema predanju vino se svake godine, posle berbe, nosilo knezu Lazaru u Kruševac na probu.

U opštini Rekovac danas uspešno radi pet vinarija, koje sa individualnim vinogradarima, imaju više od 1.000 hektara pod vinovom lozom, od kojih su polovina mladi vinogradi i sve je više autohtonih sorti.Na svečanostima, iako su ceremonijalnog karaktera, vinari su dosta pričali o Programu razvoja vinarstva i vinogradarstva za period 2021 – 2031, strateškom razvoju i jednom od osnovnih ciljeva države u ovom sektoru u narednom periodu, ocenivši ga „veoma dobrim”, za gajenje vinove loze.

Program omogućuje povećanje površina pod vinogradima, manje usitnjenosti, povećanje udela domaćih vina na domaćem tržištu, rast izvoza u zemlje Evropske unije, razvoj vinskog i ruralnog turizma, uzgoj autohtonih sorti grožđa, smanjenje uvoza vina, pre svega jeftinih, ocenili su danas za Tanjug vinari Jagodine.Vinari Pomoravlja tvrde da je „Srbija preplavljena uvoznim vinima, pre svega jeftinim iz Severene Makedonije, ali i vinima iz Hrvatske i Slovenije, koja su na našem tržištu oko 60 odsto, dok naših vina nema na tržištu tih zemalja”.

Srbija ima dobro podneblje, zemljište, stručnjaka i može se nositi sa najboljima u svetu, tvrde oni i ističu da su „zadovoljni podsticajima države u ovoj oblasti”.

Izvor:http://www.politika.rs/sr/clanak/472951/Vinari-i-vinogradari-Pomoravlja-obelezavaju-Svetog-Trifuna

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić čestitao je praznik Svetog Trifuna svim vinarima i vinogradarima Srbije.
Predsednik je istakao da je, kao ljubitelj vina ponosan na srpske vinare i njihove rezultate.

– Svim vinarima i vinogradarima Srbije čestitam praznik – Dan Sv. Trifuna i želim im rodnu i dobru godinu. Kao ljubitelj vina, ponosan sam na srpske vinare i njihove rezultate u poslednjih 10 godina. Po kvalitetu vina nadmašili smo mnoge regionalne sile, a nadam se i verujem da će potrošači u Srbiji još veću pažnju i poverenje u budućnosti poklanjati domaćim vinima. Živeli!

Izvor:https://www.novosti.rs/vesti/politika/964948/predsednik-srbije-cestitao-praznik-ponosan-sam-srpske-vinare-srecan-sveti-trifun-foto

Srodni tekstovi

Оставите коментар