Novo, moćno oružje u borbi protiv pepelnice

Аутор: dzonioff
394 посета

Naučnici i vinogradari u SAD trenutno istražuju mogućnost zaštite vinove loze od pepelnice, najštetnije bolesti koja napada ovu vrstu, putem upotrebe ultraljubičastih zraka. Direktna inspiracija za ovu ideju došla je od – borbe protiv koronavirusa.

Kako prenosi Wine Spectator, Džim Bernau, osnivač vinarije Willamette Valley u Oregonu, instalirao je u pogone ove kuće savremeni ventilacioni sistem namenjen zaštiti zaposlenih i posetilaca od bolesti kovid-19.

– „Upalila mi se sijalica u glavi“ kada smo počeli da razmišljamo o korišćenju ultraljubičaste svetlosti za ubijanje virusa. To me je podsetilo na istraživanje koje teče već godinama, a radi se o upotrebi UV svetla radi ubijanja patogena u vinogradima – rekao je Bernau za Wine Spectator.

Bernau, kao i većina ekološki orijentisanih vinara, koristi organski sertifikovan sumpor u borbi protiv pepelnice, koja je odgovorna za čak tri četvrtine potrošenih pesticida u SAD. Na inicijativu Bernaua i drugih vinara koji žele da vide održivija rešenja za borbu protiv bolesti vinove loze, nedavno je oformljen međunarodni panel stručnjaka po imenu Light and Plant Health Project, čiji su članovi došli do rešenja za borbu protiv pepelnice koje je istovremeno jeftino i vrlo efikasno.

Kako je rekao prvi čovek ovog panela, Dejvid Gaduri, stručnjak za fitopatologiju sa instituta Cornell AgroTech, najveća efikasnost pri korišćenju ultraljubičaste svetlosti postiže se noću, jer pepelnica ima mehanizam obnavljanja u prisustvu sunčeve svetlosti.

– Naša istraživanja jako je ubrzalo saznanje da je UV svetlost mnogo efikasnija noću. DNK patogena noću se ne obnavlja i zato je efekat mnogo jači – objasnio je i dodao:

– Kada je šardone u pitanju, postigli smo potpuno suzbijanje pepelnice tokom trogodišnjeg perioda, uz jedan tretman nedeljno.

Da bi tretman UV svetlom bio što efikasnijii bezbedniji, staraju se – roboti. U saradnji sa kompanijom SAGA Robotic iz Norveške, razvijeni su roboti opremljeni UV lampama koji će, kako se očekuje, već ove godine ući u serijsku proizvodnju.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/3045550/uv-svetlost-je-novo-oruzje-u-borbi-protiv-pepelnice

Srodni tekstovi

Оставите коментар