Niču vinogradi u Leposaviću

Аутор: dzonioff
485 посета

Područje opštine Leposavić, smeštene na padinama Kopaonika i Rogozne, idealno je za poljoprivredu. Zato i ne čudi što je u tom kraju sve više poljoprivrednih proizvođača i što se uz nove vinograde vide i plantaže malina, borovnica, origana i zasadi drugih kultura.U selu Kutnje na 12 hektara prostire se vinograd. Sve je počelo 2000. godine kada je porodica Lakićević odlučila da se posveti vinogradarstvu. Posle 30 godina života i rada u inostranstvu Slaviša Lakićević je odlučio da se vrati u Srbiju i da na porodičnom imanju izgradi vinariju.“Ja sam rođen na Kosovu ne u inostranstvu, tako da želja da nešto napravimo dole je od početka bila jaka. Pitanje je bilo samo šta“, kaže vlasnik vinarije Slaviša Lakićević.

Podizanje vinograda je velika i dugoročna investicija, koja je doprinela da stalan posao dobije 15 ljudi iz tog kraja.

Milan Lakićević navodi da su ove godine smo podigli dva hektara novog vinograda.

„Imamo dobar tim ljudi koji stoji iza nas iz Italije, poznate svetske stručnjake koji nam pomažu“, navodi Milan Lakićević.

Radnik Predrag Vukićević kaže da vinarija predstavlja veliku stvar za Leposavić.

„Velika je stvar da ovako nešto ima kod nas da bi narod opstao i ostao na Kosovu i Metohiji. Sve ovo što radimo, radimo u dogovoru, opremljeni smo najmodernijim mašinama“, naglašava Vukićević.

Suzana Vulović naglašava da su u vinariji ove godine napravili kvalitetno belo vino koje je spremno za flaširanje. Takođe, odabrali smo flaše, pampure i etikete za to vino, dodaje Vulovićeva.U vinariji planiraju da u narednom periodu zasade još 50 hektara vinove loze. Nestabilna situacija na Kosovu i Metohiji otežava pojedine poslove.

„Trudimo se da radimo po svim pravilima i zakonima, imamo regularne licence koje treba da se dobije, svi su vinogradi u fazi registracije“, kaže Slaviša Lakićević.

Ukazuje na problem registracije vina koja moraju da se rade dva puta i za srpske i za kosovske vlasti.

„To je komplikovana stvar, videćemo kako će se stvari odvijati“, navodi Slaviša Lakićević.

Na manjem zasadu pod vinovom lozom očekuje se prinos od oko 2.000 do 3.000 litara crnog i belog kvalitetnog vina.

Ugostitelj Milija Jevremović već nekoliko godina proizvodi vino za sopstvene potrebe. U tom poslu pomaže mu porodica.

„Podizanje vinograda govori o tome da je ovo moja priča, moj život, moje mesto, ovde sam se rodio i to je to. Ne želim odavde da idem“, poručuje Milija Jevremović.

Samostalni poljoprivredni proizvođači kažu da nisu svi u mogućnosti da sami započnu posao i zato je pomoć države od presudne važnosti.

Izvor:http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/ekonomija/3559204/leposavic-vino-koje-opstanak-znaci.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар