Nedimović u Osečini sa poljoprivrednicima

Аутор: dzonioff
717 посета

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, otvorio je u petak 13. Sajam šljiva u Osečini, naglasivši da Vlada Srbije priprema poseban program koji će da podstakne prerađivačku industriju, u kojoj je u poslednje dve decenije otvoreno veoma malo kapaciteta. Nedimović je naglasio da bez prerađivačkih pogona nema dobre akumulacije niti se može napraviti nikakva dodata vrednost.

Najavio je Nedimović da će “Budimka” iz Požege za mesec dana biti na prodaji, da bi uskoro sa Privrednim sudom u Valjevu trebalo da se reše problemi tamošnje “Srbijanke”, te da se ti kapaciteti, očišćeni od relikta prošlosti ponude investitorima.

Takođe, da će se na području Priboja graditi prerađivački kapaciteti za voće, vredni oko 10 miliona evra. Sajam šljiva u centru Podgorine ove godine je okupio oko 200 izlagača iz Srbije i regiona. Osim šljive i njenih prerađevina, predstavljena je i oprema i mehanizacija za proizvodnju ovog voća, te narodna radinost.

– Ide bolje vreme za prerađivačku industriju, bez koje ćemo samo prodavati jeftinu sirovinu – rekao je Nedimović. – Preradni kapaciteti su i odgovor na niske otkupne cene, jer kad prodajete sirovinu nekome ko je odvlači iz Srbije, onda nema nekog velikog izbora. A kad u državi postoje dva ili tri izbora, gde može da se roba preradi, to automatski diže cene. Sa desetak ozbiljnih, dobro raspoređenih prerađivačkih kapaciteta u voćarstvu i povrtarstu, Srbija završava posao.

Srodni tekstovi

Оставите коментар