Najava događaja: Bašta Bazar u Dorćol Platzu, 20 i 21. aprila 2019.

Аутор: dzonioff
323 посета

Bašta Bazar će i ovog proleća napraviti privremenu zelenu oazu na dorćolskom betonu i svim sugrađanima koji žele da oplemene svoj prostor biljkama za dvorište, terasu ili enterijer po nešto, tako da će na jednom mestu biti sve, od kaktusa, sukulenata preko sezonskog cveća do sadnica citrusa.  Proleće je pravo vreme da se probudimo zajedno sa prirodom i skinemo sive boje sa ulica grada a to je najbolje uraditi ozelenjavanjem, negovanjem starih i sadnjom novih biljaka kao i usvajanjem zdravijih navika.

U oba dana posetioci na Bašta Bazaru mogu da obiđu Organski market koji će u okviru Bazara izložiti odabrane organske proizvode. Ako tražite nešto jedinstveno za sebe ili kao poklon na Bašta Bazaru se mogu pronaći i različite rukotvorine koje imaju umetničku i upotrebnu vrednost, izrađene od prirodnih materijala, inspirisane prirodom kao što su: rukotvorine od drveta, zanatski izrađeni sapuni, unikatni nakit, slatkiši po starinskim receptima, ljuti začini i ostale stvari koje se ne prodaju po hipermarketima.

Bašta Bazar će i ovog puta imati dečiji kutak za igru i kreativnost u saradnji sa studiom “Credo Casa Toys” za izradu drvenih igračaka. Posetioce očekuje puno dobrog raspoloženja i prolećnog optimizma naročito jer će moći da uživaju uz zvuke džeza u subotu popodne dok će nedelja biti posvećena hrani i konceptu “pametnije”, ekološki odgovorne ishrane.

Ako niste u mogućnosti da sadite sami a želite da doprinesete ozelenjavanju grada tokom Bazara možete, kupovinom magneta, majca i cegera “Šuma peva”, donirati sredstva za sadnice. Ovo udruženje je do sada posadilo preko 350 sadnica i u saradnji sa građanima i JKP Zelenilo Beograd i Srbijšume realizuje akcije pošumljavanja.

Program:

Subota 20.04.  

14:00-14:45h

 “Praktični saveti o nezi i uzgajanju ruža“ – proizvođač sadnica ruža i rezanog cveta, Vladan Rađelović iz rasadnika “La Rosa” će zainteresovanoj publici preneti svoje male tajne uspešnog uzgajanja ove prelepe biljke, koja je naročito cenjena zbog svoj mirisnog cveta. 

Gajenje ruža može biti lep hobi ali i izvor prihoda.  Ovo predavanje je namenjeno i onim koji  su zaljubljeni u ovaj cvet iz hobija, početnicima ali i iskusnim baštovanima koji žele da razmene iskustvo i čuju nove savete. Publika će ovo prilikom moći da se fokusirano upozna sa najvažnijim grupama ruža, načinu sadnje, orezivanja, nege, razmnožavanju ali i bolestima i štetočinama koje se mogu pojaviti na ružama. 

15:00 -16:30h 

“Šuma peva” zakuska na donacije – “Šuma peva” je društveni servis za iniciranje i realizovanje akcija koje doprinose i podstiču pošumljavanje. Tokom celog Bašta Bazara posetioci mogu da podrže akcije pošumljavanja tako što će kupiti neke od  “Šuma peva” suvenira a specijalno u subotu uz donaciju dobiti i zakusku koji su spremili članovi ove inicijative za praktično ekološko delovanje.

16:30- 20:00h

 “Jazz Matine na Bašta Bazaru” – Jazz quintet „Round the corner“ sastavljen od pet mladih muzičara – Pavle Mihailović: truba, David Gegić: kontrabas, Bojan Cvetković: piano, Nikola Banović: bubanj, Ivan Klačar: saksofon, preneće svoj strast prema Jazz muzici i podići raspoloženje u drugom delu programa.

Nedelja 21.04.

14:00 – 14:15 h

“Eat Smart Challenge”  – Milica Čalija, iz „Anđela delicija”,  će nam predstaviti događaj koji je okupio oko 700 ljudi iz 75 zemalja, a više od četvrtine učesnika bili su iz Srbije! Saznačemo više o tome šta smo naučili iz ovog izazova i kako je to promenilo naš odnos prema hrani?

Način na koji uzgajamo, transportujemo, proizvodimo, konzumiramo i bacamo hranu ima ogroman uticaj na našu planetu. Zbog toga je Švedski Institut sa lokalnim partnerima pokrenuo izazov pod nazivom “Eat Smart Challenge” sa ciljem da svakoga od nas inspiriše da razmislimo o hrani kroz sedam izazova.

14:15-15:00h  –  “Prolećni detox”  sa Nevenom Veselinović iz “Celo zrno” ketering, će nam dati praktične savete i otvoriti vrata za prelazak na ishranu koja se bazira na svežem povrću i  voću. Dobićemo odgovore na pitanja kako možemo da savladamo prolećni umor, osvežimo organizam posle zimskog režima ishrane kao i kako da pronađemo pravu ishranu za sebe osluškivanjem svog tela. Biće praktično demonstirano kako izbalansirana ishrana ne znači samo da potiče od zdravih i nezagađenih namirnica već i da je važno da bude ekološki odgovorna.

Nevena Veselinović je stručnjak i sladokusac, specijalizovana za izbalansiranu ishranu celovitim biljnim namirnicama, kreator je Veganluk ( Veganluk.com) koncepta i osnivač pionirskog keteringa zdrave hrane Celo Zrno Ketering (CeloZrnoCatering.com). Njen princip ishrane podrazumeva kreiranje zdravih recepata kroz koje se komzumiraju kvalitetni, nerafinisanih sastojci.

15:00  – 16:00  –  „Pametniji nedeljni ručak“ na donacije – posle predavanja i demonstracije prisutni će moći da uživaju u ukusima hrane napravljene od najkvalitetnijih i pažljivo odabranih sastojaka u kuhinji „Celo Zrno Keteringa“.  Pored toga prisutni će moći da degustiraju kolače iz „Marta’s Candy Wish“ -radionice ručno pravljenih kolača po starinskim receptima,  zatim  „Ljuto Ljuto“  – začine za ljubitelje stvarno ljutog kao i proizvode sa Organskog marketa.

Radno vreme oba dana Bašta Bazara je od 10-18h, a ulaz je slobodan.

Kupovinom proizvoda na Bašta Bazaru direktno podržavate male lokalne rasadnike iz okoline Beograda koji u svojoj ponudi imaju biljke za enterijer i eksterijer, kao i proizvođače unikatnih rukotvorina bilo da su u pitanju umetničke kreacije, zanatske rukotvorine ili organska hrana.

O konceptu Bašta Bazara

Bašta Bazar je manifestacija koja se dešava dva puta godišnje, ima svoje prolećno i jesenje izdanje, i daje mogućnost afirmacije svima koji inspiraciju traže u prirodi sa ciljem da doprinesu kulturi i kvalitetu života u urbanoj sredini.  Sastoji se od nekoliko tematskih  celina:

  1. izložbeno-prodajna: sadni materijal /biljke za enterijer i eksterijer/, dekoracija, aksesor za baštu

i gajenje biljaka, rukotvorine, zanatski proizvodi, zdrava i organska hrana

  1. edukativna: izožbe, predavanja, projekcije, radionice
  2. zabavno-kulturna: muzika, ples, sadržaji za decu, izložbe, performansi
  3. promotivna: predstavljanje proizvoda I usluga koji se uklapaju u koncept manifestacije.

Bašta Bazar je osmislilo ekološko udruženje Ekonaut u saradnji sa Beogradskim festivalom cveća i timom Dorćol Platza, početkom 2018. g. sa ciljem da promoviše pretvaranje zapuštenih gradskih prostora u javne bašte, radi povećanja kvantiteta i kvaliteta zelene infrastrukture grada.

Tokom manifestacije se na različite načine građani inspirišu, edukuju i podstiču da budu odgovorni prema svojoj okolini, da je unapređuju kroz negovanje biljaka, zelenih površina u svom okruženju, ne bi li na taj način lokalno  doprineli borbi protiv zagađenja i klimatskih promena..

O udruženju Ekonaut

UG Ekonaut je osnovano 2016. u Beogradu sa ciljem razvoja organizovanja i realizacije  lokalnih i međunarodnih projekata iz oblasti održivog razvoja, unapređivanja zaštite životne sredine, razvijanja ekološke svesti građana a posebno dece i mladih, promovisanje prava na zdravu životnuj sredinu, projekte razvijanja i uređenja predela i zelenih površina. Kroz delovanje u oblastima: agrokulture, prostornog planiranja, arhitekture i pejzažne arhitekture, socijalnog preduzetništva, zelene ekonomije, ekodizajna i ekoturizma.

O Droćol Platzu

Osmišljen kao kulturni centar, smešten u restauriranom prostoru nekadašnjeg  preduzeća Mineltransport u Dobračinoj ulici, u ranijem industrijskom delu Dorćola. Prostire se na površini od 1600 kvm, podeljenoj na otvoreni i zatvoreni deo, U blizini se nalaze restorani, kafići, dečija igraionica, Muzej nauke i tehnike, craft pivnica i drugi sadržaji koji su učinili da ovaj kvart Donjeg Dorćola oživi kao novi  centar kulturnog i zabavnog života Beograda. U prostoru su za protekle tri godine rada organizovani mnogobrojni : koncerti, izložbe, konferencije, festivali.

Srodni tekstovi

Оставите коментар