Može li vinarstvo da postane strateška grana?

Аутор: dzonioff
305 посета

U Privrednoj komori Vojvodine održana je onlajn konferencija „Vinarstvo i vinogradarstvo kao privredni potencijal u Srbiji”. Nacionalna strategija razvoja vinarstva i vinogradarstva, mogućnost osnivanja instituta za vinogradarstvo i aktuelni podsticaji države samo su neke od tema o kojima se razgovaralo.U ime organizatora konferencije, sekretar Udruženja poljoprivrede u Privrednoj komori Vojvodine Mladen Petković istako je da će PKV biti partner u procesu razvoja i sprovođenja te strategije.

Pozdravljajući učesnike, predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istakao je da je Komora mesto okupljanja privrednika i da će i dalje pomagati razvoj i promociju vojvođanskih vinara.

Govoreći o Strategiji o vinarstvu i vinogradarstvu – dokumentu koji je Vlada Srbije usvojila prošle sedmice, Dragan Krgović iz Vinarije „Krgović”, koji je i sam dao doprinos u njenom kreiranju, istakao je da je taj dokumenat važan jer se donosi prvi put, a vinarstvo je prepoznato kao strateška grana.

Predesednik Saveza vinara i vinogradara Srbije Marko Malićanin istako je da je usvojena strategija obradovala sve one koji pripadaju toj branši jer je godina na izmaku teška, a kako je istakao, čeka nas i težak oporavak. Upravo Strategija je definisala i set mera – Pravilnik o podsticajima koji su već u primeni i značajno su olakšali vinogradarima čitavu godinu. Posebni ciljevi u Startegiji određeni su prema razvoju proizvoda koji se odnose na identitet. Utvrđeni je potreba i za prilagođavanjem obrazovnog kao i naučnog segmenta prema usmerenom proučavanju te grane.

Aleksandar Vinčić iz Vinarije „Vista Hil” istakao je da su se u stvari vinari skupili oko zajedničke ideje i iz toga je i nastalo Udrženje „Srem – Fruška gora” te se preko pojedinaca i udruženja ideje zaokružuju u Savezu i realizuju u zakonskim okvirima.

Učesnici konferencije govorili su i o aktuelnim podsticajima, kao i novim tržištima i mogućnostima za plasiranje proizvoda na tržišta koja nisu dovoljno eksploatisana.

Predsednik Udruženja „Srem – Fruška gora” Gordan Bašić govorio je o značaju izvoza domaćih vina na tržište Kine, udruživanju i pronalaženju partnera na tamošnjim tržištima.

Konferenciju održanu u Privrednoj komori Vojvodine pratila je i publika preko platforme expoonline.rs, koja je aktivna i realizuje programe tokom onlajn Međunarodnog sajma poljoprivrede.Posle prepoznavanja značaja razvoja vinarstva, postavlja se pitanje da li je sazrelo vreme da otvaranje instituta za vinarstvo i vinogradarstvo.

Prof. dr Dragoslav Ivanišević istakao je da je ovo vreme, dugoročno gledano, pozitvog trenda za srpsko vinarstvo. Formiranjem Strategije, ističe Ivanišević, krenulo se od polaznih činjenica, a svakako je, kako kaže, potrebno prilagoditi obrazovni sistem toj oblasti.

Izvor:https://www.dnevnik.rs/ekonomija/naslovi/vinarstvo-zrelo-da-bude-strateska-grana-18-12-2020

Srodni tekstovi

Оставите коментар