Može li izvoz u Kinu da poveća cenu kukuruza?

Аутор: dzonioff
585 посета

Izvoz kukuruza iz Srbije u Kinu može se očekivati od oktobra sa žetvom ovogodišnjeg roda, a proizvođači se mogu nadati povećanju cene te robe što će im omogućiti da podignu prinose kukuruza u narednim proizvodnim godinama, ocenio je u izjavi Tanjugu Vukosav Saković iz Poslovnog udruženja Žita Srbije.

„Želja Srbije je bila da kinesko tržište bude otvoreno i na tome je Ministarstvo poljoprivrede intenzivno radilo. Krajem 2019. zvanična delegacija iz Kine bila je gost našeg Ministartva radi usaglašavanja fitonasanitarnih uslova za izvoz kukuruza, ali i rezanca šećerne repe. Oni su posetili naše velike izvoznike i skladištare“, rekao je Saković.On je ocenio da je tehnički deo posla koji je usledio potrajao nešto duže najverovatnije i zbog epidemije korona virusa, pa je do usaglašavanja propisa došlo tek pre neki dan.

„Time su otklonjene sve administrativne prepreke za pojavljianje našeg kukuruza na kineskom tržištu. To je veoma bitno za našu zemlju, ali ne najbitnije za proizvođače, jer se tražnja našeg kukuruza znatno povećava, što će se u krajnjem slučaju pozitivno doraziti na cenu koju će oni dobijati na međunarodnom tržištu“,naglasio je Saković.

On je objasnio da se ozbiljniji izvoz kukuruza u Kinu može očekivati tek od nove žetve najesen, jer su raspoložive količine te robe za izvoz kojih prema podacima Ministarstva poljprivrede ima oko 3,8 miliona tona, već rezervisna nekoliko meseci unapred.Saković ne isključuje mogućnost da se izvesna količina kukuruza iz Srbije pojavi na kineskom tržištu i ranije zbog toga što je jedna od najvećih žitarskih kompanija iz Kine i do sada bila kupac ove robe u našoj zemlji, ali je zbog neusaglašenih propisa prodavala trećim zemljama.

„Bitno je za Srbiju da je povećana tražnja, iz te tražnje cena, a to će verovatno omogućiti proizvođačima da rade na povećanju prinosa, čime bi mogli da stignu do nekih većih količina za izvoz“, ocenio je Saković.

On je napomenuo kako se ne zbog plodoreda ne može očekivati da će najzastupljenija ratarska kultura kod nas biti sejana na većim površinama, pa je uvećanje prinosa jedini način da dođemo do većih količina kukuruza za izvoz.

Izvor:https://www.blic.rs/biznis/privreda-i-finansije/izvoz-u-kinu-moze-da-poveca-cenu-kukuruza/6zxwfs4

Srodni tekstovi

Оставите коментар