Mobilna aplikacija koja podiže prinos jabuka, evo i kako!

Аутор: dzonioff
337 посета

Po proizvodnji jabuke Srbija se nalazi na šestom mestu u Evropi, podaci su Eurostata. Od ukupne površine namenjene za proizvodnju voća gotovo na 60 odsto se proizvodi jabuka. Kako bi uzgajivačima ovog voća olakšalli proces proizvodnje u jednoj start-ap kompaniji su razvili mobilnu aplikaciju koja pomaže u upravljanju voćnjakom.Mašine koje umesto sezonskih radnika beru jabuke već su prisutne u nekim voćnjacima Srbije. A od pre pola godine među zasade jabuka je stigla i mobilna aplikacija koja uzgajivačima pravi planove za navodnjavanje, đubrenje i prskanje. Aktivno je koristi oko 600 voćara, a ona se brine za 150 hektara zemljišta pod zasadima jabuke.„Došli smo do zaključka da samo znanje i iskustvo u poljoprivredi više nije dovoljno. Digitalne tehnologije koje su danas u poljoprivredi dostupne olakšavaju dosta poljoprivrednicima radove u voćnjaku tako što im omogućuju da obavljaju radove brže, pouzdanije, preciznije. Isto tako smo temeljili našu ideju i razvili smo mobilnu aplikaciju za uzgajivače jabuka koja na osnovu podataka koje voćari unose o sorti jabuke, godini sadnje, tipu zemljišta i nekim sličnim osnovnim podacima, dakle, aplikacija im pruža planove za optimalan uzgoj“, objašnjava Jovana Đorđić iz kompanije „Map maj epl“.

Aplikaciju je osmislio petočlani tim koji čine poljoprivredni eksperti, aj-ti stručnjaci i ekonomisti. Na ideju su došli jer se u njihovim redovima nalaze i sami uzgajivači jabuka.„Videli smo da mali i srednji jabukari proizvode nekih 20 tona jabuka po hektaru. Veliki šamiponi 65 do 75 tona po hektaru, i videli da postoji veliki jaz između malih i velikih, i osmislili digitalno rešenje koje će da pomogne tim malim jabukarima da dostignu taj prinos jabuka od 65 tona po hektaru“, naglašava David Blaževski, jedan od autora aplikacije.

Kao osnovnu prednost poslovanja vide to što su jedinstveni na evropskom tržištu. Postoje brojne aplikacija koje upravljaju različitim usevima, ali njihova je isključivo vezana za jabuke.

„Aplikaciju je moguće skinuti samo na android telefonima tako da je aplikacija dostupna na Gugl pleju, a indirektno mogu i preko našeg veb sajta da skinu aplikaciju“, navodi Jovana.

Kada se aplikacija preuzme i uzgajivači unesu osnovne podatke o svom voćnjaku, na scenu stupaju algoritmi koji određuju koji su optimalni uslovi uzgoja.

„Softver izračunava zapravo kolika je neophodna količina hemijskih elemenata na godišnjem nivou optimalna i preračunava to u neophodnu količnu preparata koju oni koriste. Na dnevnom nivou oni dobijaju dnevne agrotehničke mere u slučaju prskanja dobijaju koliko treba da prskaju na dnevnom nivou“, objašnjava David.

Za sada ovu aplikaciju koriste uzgajivači jabuka u Srbiji i Severnoj Makledoniji, a pored jezika ove dve države dostupna je i na engleskom. I to nije slučajno jer tvorci aplikacije planiraju da je prošire na poljsko, tursko i američko tržište.Trenutno je ovo preduzeće, staro svega godinu i po dana, usmereno na rezultate. Koliko su aplikacijom uspeli da povećaju produktivnost često proveravaju na terenu.

„Kako bismo se uverili u to da njima aplikacija pomaže u svakodnevnim poslovima i da kažem da je većina korisnika povećala svoje prinose za nekih 15 odsto koristeći našu aplikaciju, uštedom vremena, resursa“, kaže Jovana Đorđić.

Kako bi pokrenuli svoj start-ap, kako kažu članovi tima, nije bilo potrebno mnogo resursa. Ono što je bilo važnije jeste vreme da se zamisao ostvari.

„Do kapitala dolazimo kao i većina start-ap kompanija danas u ovoj fazi, putem angel investora koji ulažu rizični kapital u ovakvu vrstu start-apa“, navodi David Blaževski.

Kada dostignu određene prihode, aplikaciju će, tvrde, nadograditi. Tako će u budućnosti na nju moći da računaju i uzgajivači krušaka, kajsija, breskvi, trešanja.

Izvor:http://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/1882/tehnologija/3590699/mobilna-aplikacija-koja-podize-prinos-jabuka.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар