Mladi poljoprivrednik se odlučio za gajenje leske

Аутор: dzonioff
330 посета

U Srbiji je sve više zainteresovanih za proizvodnju lešnika,  jer se oni lako prodaju i donose dobru zaradu. Pod leskom je trenutno oko  4.000 hektara,  ali je izvesno da će te površine biti značajno povećane zbog dolaska italijanskog konditorskog giganta Ferrera, koji već otkupljuje lešnike od gotovo 200 proizvođača. Voćari kažu da je za proizvodnju lešnika neophodno znanje,  ali i udruživanje,  zarad ozbiljnijeg nastupa na tržištu.

Danijel  Vladajić iz Negotina, pre 10 godina je  podigao zasad lešnika na 18 ha.  Pored toga što je mislio da će to biti dobra investicija koja će se brzo isplatiti on je rekao  da je za taj posao pored novca potrebno još po nešto:

”Bilo je velike muke. Nismo imali mehanizaciju i znanje,  a to su jedne od osnovnih stvari u poljoprivredi.  Nismo imali ni navodnjavanje, bilo je velikih suša i jednostavno lešnik neće da napreduje ako se ne ispune sve agrotehničke mere. Nije ono kao što je po internetu pisalo, u sedmoj i osmoj godini. Evo nama 10-a i nismo još na puno došli.” Danijel za sada radi za svoj groš. Proizvodi ali i otkupljuje lešnik, krcka ga, ljušti i prodaje u malim komercijalnim pakovanjima. O kupcima ne brine. On još dodaje da je lešnik tražena roba i da je veliki problem kada su  manje količine u pitanju,  jer niko neće da vas shvati ozbiljno.

Zoran Keserović, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu rekao je da je  ono što  se mora ispoštovati tehnologija proizvodnje od pripreme zemljišta, do navodnjavanja, do izbora  asortimana jer oni traže zapravo sortiment za konditorsku industriju.

”Mislim da je to jedan veliki zaokret i dobar projekat koji se radi u Srbiji. Sutra će da dođu savremene mašine za usisavanje, krckanje i sušenje lešnika”.

Stručnjaci kažu da zasad od 10 hektara leske obezbeđuje dobar život jednoj porodici ali i sigurnu budućnost njihovim potomcima, jer može da rađa i do 50 godina.

 • Ukupni troškovi podizanja zasada iznose od 5.500 –7.500 evra.

(podrivanje, oranje, tanjiranje, sadnice, sadnja, navodnjavanje, ograđivanje, rad).

 • Troškovi održavanja od 500 evra u prvoj godini do 1.500 evra u  devetoj godini.
 • Komercijalna rodnost nastupa u 5-6 godini.
 • Puna rodnost nastupa u 9-10 godini.
 • U punom rodu , a prema konzervativnim proračunima, 1 ha donosi oko 2.500 kg (u ljusci).
 • Eksploatacioni vek žbuna leske je od 35-40 godina.
 • Prednost žbuna je mogućnost zanavljanja zasada.
 • Cena lesnika se krece od 6,5-8,5 evra u poslednjih 12 godina sa znatnim skokovima u pojedinim godinama. Cena lesnika u ljusci krece se od 2,7-3,5 evra.
 • Otkup se vrši u ljusci.
 • Prvu kategoriju čini oko 80 % lesnika na plantaži.
 • Pravilnim odrzavanjem zasada, sakupljanjem i manipulacijom lešnika, odezbeđujemo visoke prinose i kvalitet proizvoda.

Tekst koji ste pročitali je deo projekta finansiranog delimično sredstvima Ministarstva kulture i informisanja u okviru konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za internet medije u 2019. godini. Izneti stavovi nužno nisu stav organa koji je dodelio sredstva po Konkursu.                                                        

Srodni tekstovi

Оставите коментар