Ministri o strategiji za vinski sektor! Ovo su detalji!

Аутор: dzonioff
339 посета

Strategija razvoja vinskog sektora u Srbiji za period 2020-2030. biće usvojena do kraja godine, najavio je večeras ministar finansija Siniša Mali na prvoj konferenciji Saveza vinara i vinogradara Srbije.

Mali je naglasio da država želi da stane iza domaćih vinara i da kroz Strategiju Vlade Srbije o razvoju ove privredne grane u narednih 10 godina obezbedi finansijska sredstva kako bi i vinari i država još više proizvodili i zarađivali.

Kako je rekao, u toku je izrada strategije razvoja i marketing plan vinarstva i vinogradarstva koja će biće završena do sredine novembra, a u čijoj izradi učestvuje veliki broj vinara i vinogradara iz Saveza.

„Želimo da zajedno sa njima napravimo strategiju koja nije spisak želja, već koja može da se sprovede u praksi. Strategiju ćemo usvojiti do kraja godine, a u budžetu za 2020. obezbedićemo novac za promociju srpskih vinarstva i vina, kreiranje brenda vinara Srbije i dodatno unapređenje proizvodnje“, rekao je Mali.Dodao je da sve to treba da doprinese ne samo rastu cele te industrijske grane, nego i razvoju turizma u našoj zemlji, kao i pozicioniranju brenda „made in Serbia“ i u ovoj oblasti.Kako je rekao, osnivanje Saveza i izrada strategije su prvi rezultati inicijative koju je pre nekoliko godina pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić i pozvao članove Saveza da još aktivnije učestvuju u izradi tog dokumenta.

„U budžetu za 2020. i naredne godine, obezbedićemo dovoljno novca kako bi podstakli promotivne aktivnosti i poboljšali način proizvodnje vine, obrade vinograda,način na koji se branimo od uvoza jeftinog grožđa, bolje primenjujemo i osmišljavamo marketing agencije“, rekao je Mali i čestitao osnivanje Saveza navodeći da je to prvi korak ka tome da srpsko vinarstvo, srpska vina i vinarije postanu svetski poznati i prepoznatljivi.Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović rekao je da, kada je reč o vinogradarstvu, prvi put svi u Srbiji imaju isti cilj – da se potpuno unapredi ta grana poljoprivredne proizvodnje.

Nedimović je primetio da su vinari i vinogradari uvek bili skromni i da su uglavnom oslanjali na sredstva iz IPARD fondova, ali da država danas ima dovoljno novca da ulaže u ovu granu privrede.

Govoreći o strategiji za vinski sektor, poručio je da je veoma važno što je ovaj sektor prepoznat kao važan, dodajući da će biti napravljene posebne mere za vinarstvo kako bi se postigli još bolji rezulatati.“Imamo 6.700 hekatara registrovanih vinogarada, a samo osam odsto autohtonih sorti. Ako želimo da pričamo o „vinu iz Srbije“, moramo mnogo toga da promenimo“, rekao je Nedimović.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević kazap da je formiranje Saveza vinara i vinogradara značajno zbog razvoja vinskog turizma, koji je u stalnom u porastu.

„Turisti iz Kine su nam na prvom mestu po broju dolazaka u prvih osam meseci ove godine, a oni uvek u okviru svoje posete obiđu makar jednu vinariju. Očekujemo da nam strategija da smernice kako bismo dodatno podstakli razvoj vinarstva, a siguran sam da ćemo zajedničkim snagama uspeti u ovom cilhu“, istakao je Knežević.

Izvor:https://www.blic.rs/biznis/strategija/mali-pravimo-strategiju-za-vinarstvo-koja-nece-biti-samo-lista-zelja/30zmfw0

Srodni tekstovi

Оставите коментар