Ministar Nedimović u Vrbasu: Ljudi, raspitajte se za subvencije!

Аутор: dzonioff
738 посета

Gazdinstvo uglednog domaćina Vladimira Kopčanskog u Kucuri posetili su juče ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i predsednik Opštine Vrbas Milan Glušac sa saradnicima.U neformalnom razgovoru sa paorima ovog sela u vrbaskoj opštini bilo je reči o aktuelnim podsticajima u poljoprivredi i procesu izavanja državne zemlje u zakup.

„Bitna je edukacija, jer ljudi ne znaju šta sve imaju na raspolaganju, kad je reč o podsticajima. Imamo ovde i primere dobre prakse, domaćine koji su koristili subvencije. Bitno je da svi budu upoznati na vreme sa mogućnostima koje se nude, a sami će odlučiti da li će koristiti kredite i druge pogodnosti. Krećemo sledeće nedelje sa subvencionisanim kreditima za poljoprivrednike“, rekao je ministar Nedimović, dodajući da niko ne može da kaže da nema novca.

Ministar je potvrdio da je ove godine na raspolaganju najveći agrarni budžet u minulih desetak godina, postoje linije za kupovinu mehanizacije, sadni materijal, protivgradne mreže, a na domaćinima je da to iskoriste. Najgore bi bilo da novac ode u potrošnju, umesto u razvoj, rekao je Nedimović.

„Ovde je dosta zemlje izdato u prvom krugu, i po pravu prečeg zakupa, ima dosta farmi, ali ostalo je još par stotina hektara pa je potrebno i to završiti. Iznenađen sam da je ovde početna cena zakupa 303 evra po hektaru, što je daleko više nego u Bačkoj Bačkoj Palanci, gde je 170, iako se radi o geografski bliskim zemljištima, međutim, tamo je tri četvrtine parcela otišlo stočarima po pravu prečeg zakupa, a sa druge strane zemljište oko Vrbasa važi za veoma plodno i kvalitetno“, rekao je Branislav Nedimović.
Predsednik opštine Milan Glušac kaže da su poljoprivrednici na ovom sastanku dobili sve potrebne informacije, da su upućeni da blagovremeno pripreme papirologiju i ostvare svoja prava, a ujedno se ministar obavestio o merama koje lokalna samouprava preduzima da pomogne u rešavanju problema poljoprivrednika.

„Kao opština lane smo davali subvencionisane kredite, bilo je 113 zahteva, od toga je 84 odobreno, u skladu s mogućnostima lokalne samouprave. Isto ćemo primeniti i ove godine“, rekao je Glušac.

„Vrbas ima 30.000 hektara obradive zemlje najboljeg kvaliteta. Od toga je 5.500 hektara državne zemlje, a očekuje nas drugi krug izdavanja u zakup. Razgovarali smo na tu temu, a početna cena je ovde visoka, što je dobro sa stanovišta prihoda države i lokalne samouprave.“
Gazdinstvo porodice Kopčanski, tokom dve i po decenije stvorilo je sve preduslove za održivu proizvodnju.

„Iskoristili smo neke subvencije, krenuli smo i u voćarstvo, povećavamo obradive površine“, kaže Vladimir Kopčanski.

„Gledaćemo da kupimo još zemlje, da ne zavisimo od zakupa, jer krediti su mnogo povoljniji nego ranije. Kao porodica radimo 300 hektara, od toga je pola u našem vlasništvu.“

Izvor:https://www.dnevnik.rs/vojvodina/ministar-poloprivrede-branislav-nedimovic-posetio-kucuru-25-04-2019

Srodni tekstovi

Оставите коментар