Malinari besni! Otkupljivači ponudili cenu od 100 dinara po kilogramu!

Аутор: dzonioff
717 посета

Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije rekao je da su otkupljivači ponudili cenu od 100 dinara po kilogramu tog voća, što je ocenio kao neprihvatljivo. Pozvao je predstavnike vlasti da spreče takvu ucenu.

Rekao je za Betu da je stručna komisija, u čijem je formiranju učestvovala i Vlada Srbije, utvrdila da najmanja proizvođačka cena, pre nego što je nevreme uništilo značajne količine roda, ne sme biti manja od 140 dinara.

– Sneg, grad i obilne padavine u četiri navrata ovog proleća uništavali su malinu u Zlatiborsko-moravskom okrugu, a u Ivanjičkom kraju i po peti put, jer je pre nekoliko dana padao grad. Prinosi su umanjeni i do 80%, pa će biti teško od preostalog roda izvući prihod koji bi pokrio bar deo troškova – rekao je Radović.

Dodao je da je cena od 100 dinara samo „dolivanje benzina na vatru“, dok je proizvođač malina i kupina iz Bogatića Milenko Nešić rekao da je cena od 100 dinara „bezobrazno niska“.

U Srbiji se, prema Nešićevim rečima, svake godine smanjuje prinos malina i kupina:

– Izvozni lobi koji hoće da otkupi to voće za bagatelu ucenjuje, pa proizvođači nemaju finansijskih mogućnosti da posle berbe prehrane i zaštite sadnice, zbog čega iz godine u godinu pada prinos i ubrzano se gasi ta proizvodnja.
Prosečan prinos malina 1986. godine bio 15 tona po hektaru, 1998. godine je pao na osam tona, 2007. spustio se na oko pet tona, a ove godine će biti dobro ako bude i četiri tone.

Napomenuo je i da će ove sezone samo branje kilograma maline, pod uslovom da se nađe radna snaga, koštati oko 70 do 80 dinara, pa kilogram ne sme da košta manje od 180 do 190 dinara.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/2533515/otkupljivaci-ponudili-cenu-maline-od-100-dinara-proizvodjaci-to-smatraju-ucenom

Srodni tekstovi

Оставите коментар