Malina – od rezidbe do trgovine

Аутор: dzonioff
735 посета

Kada se malina zasadi, orezivanje nakon toga ima za cilj da se za što kraće vreme dobije potreban broj (sklop) normalno razvijenih izdanaka za rod i formira se odabrani sistem gajenja, a u rodnom zasadu da se uz primenu ostalih agrotehničkih mera reguliše ravnoteža između rasta izdanaka i obilne rodnosti, i na taj način dobiju  plodovi visokog kvaliteta.

Kako će se rezidba izvodit zavisi od toga kojoj sorti pripada malina (crvena, crna, purpurna, žuta; da li je jednorodna ili dvorodna), kao i od sistema gajenja i mnogih drugih činilaca. Pošto se crvena malina najviše gaji u praksi i ima najveći značaj u ovom tekstu će biti opisano kako se vrši rezidba.

Ukoliko se intezivno bavite uzgojem maline, to će obuhvatiti više različitih sktivnodzo :

  • Skraćivanje sadnica (izdanaka) posle sadnje – zasađene izdanke bi trebalo skratiti na 20 cm, tj. na 2 ili 3 zdrava pupoljka iznad zemlje. To se radi zbog boljeg primanja i podsticanja razvoja korena i adventivnih pupoljaka iz kojih bi trebalo da se kasnije razvije veliki broj izdanaka već u prvoj godini nakon sadnje. Skraćivanje bi trebalo vršiti samo u proleće, pre nego što krene vegetacija, zbog sigurnijeg kretanja pupoljaka i primanja sadnica. Kod prve vegetacije nakon sadnje, mladi izdanci bi trebalo sami da se razvijaju, sasvim slobodno, bez ikakvih intervencija. Krajem leta, kada dovoljno porastu, skraćeni (stari) deo sadnice bit trebalo orezati do zemlje. U toku prve godine iz korena svake sadnice izbijaju 2-4 nova izdanka, ukoliko su uslovi povoljni. Do kraja vegatcije većina izdanaka će dostići svoj puni porast, duž stabla će formirati pupoljke, iz kojih će se u narednoj vegetaciji razviti rodne grančice, koje donose rod a potom se ceo izdanak suši. Može se zaključiti da izdanci maline žive u dve vegetacije – u prvoj niču i rastu, dostižu svoju punu visinu, u drugoj donose rod i suše se;

–  1 Skraćivanje i orezivanje (Šoškić A, 116)

  • Odabiranje izdanaka za rod i uklanjanje suvišnih – prema nekim istraživanjima koren jedne sadnice ne može da ishrani više od dva nova izdanka. Tako da je potrebno da se u proleće druge godine odaberu za rod najviše dva normalno razvijena izdanka po sadnici. Treba izabrati srednje bujne izdanke sa razvijenim pupoljcima po čitavoj dužini, a do osnove se odstranjuju tanji i zaostali, kao i oni prebujni. Na odabranim izdancima do mesta prikraćivanja bi trebalo da ima 20 do 25 dobro razvijenih i zdravih pupoljaka, i iz njiha će se formirati do 25 rodnih grančica, koje su neophodne za dobijanje visokokvalitetnih prinosa. Na kvalitet plodova i visinu prinosa značajan uticaj ima i rastojanje između izdanaka. Pri gajenju maline po sistemu špalira za rod trebalo bi ostaviti 6 do 7 izdanaka po dužnom metru reda, tako da razmak između izdanaka iznosi 15 do 18 cm. Ukoliko se malina gaji po sistemu žbunova, onda se ostavlja za rod 5 do 8 pravilno raspoređenih izdanaka, a pri gajenju u pantljikama od 15 do 20 cm, ostali se odstranjuju orezivanjem do zemlje;
  • Vezivanje i prikraćivanje odabranih izdanaka za rod – pri vezivanju izdanaka za žice treba voditi računa da izdanci imaju vertikalan položaj radi njihove nosivosti, ne bi trebalo da dođe do ukrštanja izdanaka. Vezivanje se vrši pomoću debljeg jutanog ili PVC kanapa na taj način što se jedan kraj kanapa vezuje za stub na početku reda, a potom se klupče protura u omču oko žice i oko izdanaka, zateže duž žice i vezuje sledeći izdanak. U proleće bi trebalo, nakon što se odaberu i vežu jednogodišnji izdanci, odraditi njihovo prekraćivanje;
  • Uklanjanje prvih serija mladih izdanaka i dvogodišnjih izdanaka posle berbe – Odmah posle završetka berbe plodova dvogodišnje izdanke maline koji su doneli rod bi trebalo orezati do zemlje, izneti iz malinjaka i spaliti. Trebalo bi takođe izvršiti proređivanje suvišnih ovogodišnjih izdanaka, s tim što se uklanjaju slabiji i oštećeni izdanci. Ovim se dobija više prostora, svetlosti, hrane i vode, što se pozitivno odražava na njihov porast, obrastanje rodnim pupoljcima, sazrevanje i otpronost prema mrazevima.

Što se tiče ostaih mera i aktivnosti, detaljno možete čitati u Agrobiznis magazinu. Malina je kultura koja dobro uspeva u našem podneblju, ako se radi po stručnim savetima doneće rod koji obezbeđuje zaradu. Očekivanja da ćete od maline na površini od 30 ari ili 50 živeti cele godne, nisu realna niti ekonomski utemeljna. Cena zavisi od tržišta kako svetskog tako i domaćeg jer je Srbija jedna od tri najznačajnija proizvođača u svetu. Da bi osigurali svoju poziciju potrebno je da imamo više proizvoda koji nastaju preradom maline kao što su sokovi, slatka, različite vrste napitaka. U Švajcarskoj prave medovaču sa malinama, u većini hotela džem od malina se služi kao deo luksuznije ponude doručka. Značaj u ovm poslu ima i marketing. Ne možete ostvariti dobru cenu za proizvod na čijem marketing ne radite ili radite tako što proizvod svake godine prosipate ispred Vladinih instucija koje niti su nadležne da se bave pitanjem cene niti imaju Zakonske osnove. Svaki proizvođač maline treba da bude svestan toga da građani Srbije više ne žele da slušaju priče o problemima malinara i o manipulacijama koje se dešavaju u odnosima između proizvođača i trgovaca (hladnjačara). Ukoliko se sa ovakvim trendom nastavi malina neće imati ni sadašnjih 5% domaćeg tržišta. Umesto da energiju troše na međusobne odnose dobro bi bilo da nešto svi urade na podsticanju potrošnje maline na domaćem tržištu i njenom brendiranju na inostranim tržištima. Takođe treba raditi na primeni novih sort i produžetku vremena zrenja dodnono plasmanu svežih plodva. Kada je reč o uvozu iz inostranstva treba imati u vidu da je Srpsko tržište slobodno, a kupvovina zavisi od onog ko kupuje odnosno uslova na tržištu. Svakako uvezene količine su toliko male da ne mogu značajnije uticati na tržište smatraju agroekonomisti i stručnjaci za tržište.

AgroBiznis magazin

Ukoliko o ovim temama želite da budete redovno informisani, pretplatite se na AgroBiznis magazin. Godišnja pretplata je samo 1800,00 dinara i uključuje 12 izdanja i sve poštanske troškove. Prijavite se putem telefona 011/4052-117, 060/0712-350 ili na imejl gdjakovic@yahoo.com. U toku je akcija, svaki novi pretplatnik dobija poklon iznenađenja. Za više informacija o našim posebnim izdanjima PČELARSKI PODSETNIK, kao i LEKOVITO BILJE posetite www.agrobiznis.rs.

Srodni tekstovi

Оставите коментар