Lubenicu ne treba držati u frižideru, a evo i zašto…

Аутор: dzonioff
377 посета

Ne postoji tokom leta lepše i slađe osveženje od hladne lubenice, ali istraživanja dokazuju da je ne smete držati u frižideru. Američko ministarstvo poljoprivrede je to dokazalo.

Kako kažu stručnjaci, lubenicu treba držati na sobnoj temperaturi kako bi zadržala sve hranljive sastojke kojima obiluje. Kada je hladna, lubenica gubi većinu vitamina i hranljivih materija.
Još jedna stvar koju su naučnici otkrili, jeste da lubenica nastavlja da proizvodi vitamine i hranljive materije i nakon što je ubrana, ali ponovo — samo ako je na sobnoj temperaturi. Kada je stavimo u frižider, taj proces se značajno usporava.

U sklopu istraživanja naučnici su na 14 dana stavili lubenicu na 21, 12 i 5 stepeni i ispostavilo se da one koje su bile čuvane na 21 stepenu, imaju 40 odsto više likopena i od 50 do 139 odsto više beta-karotena.

Svaka namirnica u frižideru gubi zdrave materije. Zato lubenice treba kupiti onoliko koliko ste izračunali da će se pojesti i odmah je konzumirati. Ako vam ipak ostane, bolje je da joj izvadite koštice, izblendirate je i zamrznete, pa ostavite za jesen ili zimu. Uvek je, za svaku voćku, veća korist ako je ili odmah konzumirate ili nerasečenu zamrznete, a najviše hranljivih materija se gubi kada je načetu stavimo u frižider.

Lubenica je jedna od najboljih stvari kojima možete da se počastite leti, jer se sastoji od 90 odsto vode, pa ćete vas hidrirati i osvežavati. Zbog tog njenog svojstva je idealna i za dijete, a puna je hranljivih sastojaka, poput vitamina A i C, beta-karotena, likopena, gvožđa, cinka i mnogih minerala.  

Izvor: https://rs-lat.sputniknews.com/zivot/201807301116729680-Lubenica-SAD/

Srodni tekstovi

Оставите коментар