Lešnik za Nutelu i dalje iz Srbije

Аутор: dzonioff
708 посета

Plan kompanije Ferero Roše da do 2025. za svoju proizvodnju čuvene „nutele“ uglavnom koristi lešnike iz Italije, kako je prenela italijanska agencija ANSA, neće uticati na proizvođače lešnika u Srbiji niti na saradnju koju oni imaju sa Fererom

Kako je ANSA prenela, Ferero se lešnicima trenutno snabdeva iz Italije, Turske, Čilea i Južne Afrike, a u planu je da u narednih nekoliko godina u Italiji zasade stabla leske na dodatnih 20.000 hektara.

Ova vest ne treba da brine proizvođače lešnika u Srbiji, kaže za Danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Nenad Magazin.

Proizvodnja lešnika u našoj zemlji, kako kaže, napreduje stalno, ali smo i dalje daleko od velike proizvodnje, jer trenutno možemo da pokrijemo tek 15 odsto od ukupne domaće potražnje.

Najveći proizvođači lešnika u svetu su upravo Turska, Čile i Italija i Ferero kupuje lešnike iz svake od ovih zemalja, tvrdi naš sagovornik. S druge strane, Fakultet, kako kaže, sarađuje sa Fererom u Srbiji.

– Uzgajanje lešnika i saradnja s Fererom je dugoročan proces. Oni su kupili preduzeće Aleksa Šantić u Somboru i tamo se podižu matični rasadi lešnika. Osim toga dogovorena je i saradnja sa domaćim proizvođačima i zainteresovanost među našim proizvođačima za lešnik je sve veća – ističe profesor Magazin.

Prema poslednjim zvaničnim podacima iz popisa 2012. pod zasadom leske u Srbiji je bilo ne više od 1.000 do 1.200 hektara zemlje. Međutim, kako profesor Nenad Magazin kaže, od tada može da se računa da je u Srbiji na godišnjem nivou podizano 500 hektara lešnika.

Ferero je 2015. kupio poljoprivredno preduzeće Aleksa Šantić u Somboru za 7,95 miliona evra, a plan je bio da se leska zasadi na 40 hektara. To je bio logičan nastavak saradnje koja je počela još februara 2014, kada je tadašnji ministar poljoprivrede Dragan Glamočić sa predstavnicima Ferero grupe u Vladi potpisao memorandum o razumevanju kojim je predviđena saradnja i proizvodnja na prvih 1.500 hektara.

Prošlog leta za naš list predstavnici ove kompanije rekli su da je „područje Srbije pogodno za gajenje ove biljke, a da su prirodni uslovi čak kvalitetniji nego u Turskoj“. Oni su tada objasnili i kako izgleda njihova saradnja sa proizvođačima lešnika u Srbiji.

”Ugovor sa našom kompanijom podrazumeva da proizvođač nabavi preko nas selektovane sadnice, čija se cena regresira preko Ministarstva poljoprivrede. Mi obezbeđujemo tehničku podršku kroz seminare i predavanja, dok treća stavka ugovora podrazumeva otkup roda, koji se najpre nama nudi i tek ako ima boljih ponuđača može se prodati i nekom drugom“, rekli su iz Ferera.

Na uvoz potrošimo devet miliona dolara

Godišnji prinosi lešnika u Srbiji su negde u proseku 5.000 tona, a na uvoz ove biljke u Srbiji se potroši devet miliona dolara. Prema procenama Ministarstva poljoprivrede, zasadi lešnika u Srbiji stari su u proseku četiri do pet godina, sa prosečnom gustinom sadnje od 600 sadnica po hektaru i prinosom od sedam do 10 kilograma po stablu. Najveći zasadi u našoj zemlji su u Šidu i Pećincima, potom i u Kuli, Šapcu i Vršcu. Prošle godine otkupna cena za kilogram lešnika bila je nekih 2,2 evra.

izvor : http://www.agronews.rs 

Srodni tekstovi

Оставите коментар