Kupci traže garanciju za maline

Аутор: dzonioff
470 посета

Posle afere u Čileu, poreklo malina se dokazuje uz sertifikat i garantni list da su sto odsto odgajane u SrbijiPrvi efekti afere sa prepakivanjem malina u Čileu već se osećaju na svim tržištima glavnih svetskih proizvođača ovog voća, pa i u Srbiji. Samo desetak dana otkako je „Rojters” objavio da je firma iz Čilea nekoliko godina prodavala u Kanadi jeftine kineske maline obeležene kao „čileanske organske”, većina izvoznika od proizvođača sada traži veće garancije porekla robe.

Na ovaj način i izvoznici i kupci štite se od prepakivanja robe koje je uzelo maha na svim svetskim tržištima kada je reč o malinama.

Kako „Politika” nezvanično saznaje, taj zahtev najpre je krenuo od vlasnika stranih, uglavnom francuskih hladnjača koje posluju u Srbiji. Ovaj uslov sve češće postavljaju i kupci iz EU, koji posle skandala u Čileu obazrivije pristupaju kupovini malina na drugim tržištima. Na tome insistiraju i sanitarne vlasti koje detaljnije kontrolišu isporuke.

– Od svih u lancu trgovine traži se dokaz da je roba poreklom iz Srbije. To se potvrđuje „fud frod” protokolom. Oprezniji su i izvoznici i kupci – kaže za naš list dr Aleksandar Leposavić, jedan od najvećih stručnjaka za malinarstvo.
Prema njegovim rečima ovo je pomak nabolje i dobra vest za domaće proizvođače i naš sektor malinarstva uopšte. Kupci, dodaje, žele garanciju da je ovo voće proizvedeno u Srbiji i nije mešano sa ukrajinskim, poljskim, kineskim… i pod tim uslovom nisu nikada pravili pitanje oko cene. To se dokazuje sertifikatom o usaglašenosti kao i garantnim listom da je malina sto odsto proizvedena u našoj zemlji. Taj dokument pruža dodatnu potvrdu ali i povlači krivičnu odgovornost u slučaju da se ustanovi da roba nije poreklom iz zemlje proizvođača.

Leposavić podseća da je pojava norovirusa u nekim gradovima Kanade 2017. i 2018. bila inicijalna kapisla za otkrivanje afera s prepakivanjem maline u Čileu.

– Uzrok je bila konzumacija kineske maline čiji je uvoz zaustavljen. Ali, naknadno je otkriveno da je ona nastavila da se prodaje posredstvom čileanske firme koja ju je prepakivala i prodavala u Kanadi kao svoju – naglašava Leposavić i dodaje da je ta pojava riskantna jer smo i mi svojevremeno na evropskom tržištu imali problema sa norovirusom koji je potvrđen u isporukama iz Srbije.

– To je bila reeksportovana malina iz nekih drugih zemalja. Da li uvezena iz Poljske, Ukrajine, Bugarske, Bosne i Hercegovine ili Kine. Retko je to bila srpska malina. Naš standard u proizvodnji i u preradi daleko je iznad konkurencije i na tome treba istrajati – kaže on. Kao neke od mera za ispravku grešaka iz prošlosti u malinarstvu Srbije, Leposavić navodi popis stvarnog stanja površina i funkcionalnosti postojećih zasada, analizu zastupljenosti sorata i opravdanosti njihovog gajenja, i više od svega, potrebu većeg prisustva struke na terenu.

Izvor:http://www.glaszapadnesrbije.rs/369291/kupci-traze-garancije-porekla-srpske-maline/

Srodni tekstovi

Оставите коментар