Kretanje cena višnje

Аутор: dzonioff
802 посета

Dani višnje i višnjara otkazuju se u više gradova na jugu Srbije. Kako objašnjava Hranislav Stojanović voćar, ali i savetnik za poljoprivredu u opštini Merošine kod Niša, gde je pod višnjom 3.000 hektara, manifestacije se otkazuju, jer proizvođači nisu zadovoljni otkupnom cenom od 25 dinara. Prošlih sezona otkupna cena višanja bila je 70 i 40 dinara po kilogramu, pa ove neki proizvođači čak odustaju i od branja.

Porodica Stojanović jedna je od retkih koja višnje bere kao što se u Italiji skupljaju masline. Uključuje se tresač, skupljeni plodovi čiste od lišća i skupljaju direktno u korpu. Spremne za prodaju. Međutim, na tržištu višnje ove godine.

„Doživeli smo debakl i katastrofu“, kaže agronom Hranislav Stojanović.

Dok ih je ranijih godina mučio nizak prinos i loš kvalitet ploda zbog vremenskih nepogoda, sada se bore sa otkupnom cenom od 25 dinara.

„Cena berbe je od 15 do 20 dinara. I gde se tu nađemo mi? To se ne isplati, nema ekonomskog opravdanja. Mnogi proizvođači beru višnju samo zato što sledeće godine neće imati rod“, dodaje Stojanović.

Oblačinska višnja smatra se najboljom na svetu. Preživela je minus u martu, mraz u aprilu.

Otporna na zakone prirode, ali protiv zakona tržišta opet gubi, što je u ovom kraju veliki problem. Još jedna računica kaže: 20 odsto svetske proizvodnje višnje je u Srbiji, a 20 odsto srpske u Merošini.

„Mi volimo to, volimo ovaj posao. I kod roditelja sam isto brala, i ovde sam nastavila i moja deca su sada uključena“, kaže Brankica Stojanović.

Tako je u skoro svakoj kući u Merošini. Prerađivački kapaciteti, međutim, u ovom kraju nisu u skladu sa proizvodnim. Hladnjaču imaju, među najvećim na Balkanu, ali već četiri godine je u stečaju. Napuštene hale oktužuje korov i gladni psi. Hladnjaču prate i obećanja da investitori dolaze. Poslednja najava ministra – zainteresovani su Mađari.

„Ne mrda ništa to. Ministri se menjaju, državnici, predsednici samo obećavaju i na tome se završava“, rekao je Hranislav Stojanović.

Zato su odlučili da završe sa tradicionalnom manifestacijom. Opština višnje ove godine neće organizovati Dane višnje.

„To bi se reklo da je parada pijanstva i kiča. Tu se neki koncert održi, nikad niko nije došao od prerađivača i izvoznika, retko se neko prevari“, kaže voćar i savetnik za poljoprivredu Hranislav Stojanović.

Bez prerađivača i izvoza višnjari se snalaze. Upućeni na hladnjače u drugim mestima i manje otkupljivače. Sa cenom od 25 dinara po kilogramu, ima i onih koji višnju ove godine neće brati.

Izvor: http://rs.n1info.com/a401062/Biznis/Problemi-s-visnjama-na-jugu-Srbije.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар