Koje vino umanjuje dejstvo korone?

Аутор: dzonioff
610 посета

Istraživači sa Tajvana navode da biljni polifenoli iz crvenog vina i crnog grožđa mogu da umanje dejstvo virusa i ublaže tok bolesti. Tanini, biljni polifenoli oporog ukusa koji umnogome utiču na ukus i teksturu vina, mogu, kao što znaju svi vinoljupci, biti svileni, baršunasti, zreli, nezreli, fino zrnasti – a nauka sada govori da mogu da budu lekoviti, i korisni u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Istraživači sa Tajvana demonstrirali su da tanini pokazuju određeni uspeh u zaustavljanju aktivnosti dva ključna enzima virusa SARS-Cov2, izazivača bolesti kovid 19. Ne treba, naravno, ni za trenutak pomisliti da će ispijanje čaše za čašom tempranilja ili nebiola oterati virus: veliko istraživanje lekovitih svojstava tanina na ovom planu tek počinje, i oni su samo jedan deo slagalice u stvaranju budućih antivirusnih lekova koji će se pridružiti vakcinama u arsenalu medicine protiv ove zastrašujuće bolesti.

Mijen-Čije Hung, predsednik Medicinskog univerziteta na Tajvanu, predvodio je istraživanje koje je, pored ostalog, pokazalo da tanini koji se nalaze u vinu uspešno doprinose u slabljenju virusne aktivnosti. Kako je izvestila televizija TVBS, Hung je rekao da je inicijalni plan istraživanja bio da se pronađu prirodne supstance koje imaju uticaj na virus SARS-Cov2.

– Isprobavali smo razna jedinjenja iz prirode za koja smo pretpostavljali da mogu da deluju na virus i pokazalo se da taninska kiselina ima snažna inhibitorna svojstva na virus – naveo je, objasnivši da su polifenolna jedinjenja i inače poznata po svom antiinflamatornom i antioksidativnom dejstvu.

Hung je rekao i da se nada da će tanini moći da pokažu dejstvo i u prevenciji i u kontroli infekcije, kao i da se oni lako ekstrahuju iz grožđa, banana, vina, čaja i raznih vrsta povrća. On je objasnio i da ovo nije nvoa grana istraživanja i da su još tokom epidemije SARS-a 2003. godine studije pokazale efikasnost tretmana koji uključuju taninsku kiselinu. Komercijalno dostupnih lekova koji uključuju taninsku kiselinu još uvek nema na vidiku u neposrednoj budućnosti, ali Hung u svakom slučaju preporučuje konzumaciju namirnica bogatih taninima kao jedan od jednostavnih i bezopasnih puteva ka boljem zdravlju.

Izvor:http://www.vinoifino.rs/novosti/novost_tanini_-_saveznik_u_borbi_protiv_koronavirusa_vinski_magazin_vino_i_fino_1501

Srodni tekstovi

Оставите коментар