Kivi u Srbiji: Ovo su uslovi za njegov uzgoj

Аутор: dzonioff
756 посета

U dvorištu Milisavljevića u Knjaževcu rodio je kivi. Posađen je pre pet godina od jedne sadnice, sada prekriva čitavo dvorište, a za desetak dana kad počne berba biće oko 150 kilograma tog voća.Mnogobrojni plodovi kivija u dvorištu Najdana Milisavljevića privlače pažnju svih koji ovih dana prolaze pored njegove kuće. Iako je voćna vrsta toplijih krajeva Najdan kaže da kivi dobro podnosi naše uslove i da ga nije teško gajiti.

„Ne prska se, traži dosta vode da se poleva preko leta, jer čim malo mu ne dostaje voda on uvene. Traži puno vode, zato ne bi mogao da ga posadiš na nekom brdu gde nema voda. Može, recimo, tu pored reke gde ima voda da bi crpeo vodu iz zemlje“, objašnjava Najdan Milisavljević iz Knjaževca.

Pet ženskih i jedna muška biljka koja služi kao oprašivač čine malu zajednicu kivija u dvorištu. Plodovi u oktobru polako sazrevaju, još su tvrdi i biće spremni za berbu tek za desetak dana.

„Treba mu jedno mesec dana posle berbe da sazri, da odstoji i krajem novembra, u decembru već može da se koristi za jelo“, kaže Ružica Milisavljević.

Najdan uspešno proizvodi i sadnice kivija kalemljenjem, tako da mu je deo dvorišta rezervisan i za mali rasadnik.

Od plodova kivija sa svoje male plantaže u dvorištu Milisavljevići prave slatko i sokove, dok viškove podele rodbini i prijateljima.

Izvor:https://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/511/zanimljivosti/4124992/plantaza-kivija-dvoriste-knjazevac.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар