Kiša rasterala ljubitelje vina u Sremskim Karlovcima

Аутор: dzonioff
320 посета

Vremenske prilike ove godine ne idu baš naruku organizatorima, izlagačima i posetiocima Prolećnog festivala vina u Sremskim Karlovcima, koji je počeo u petak, a završava se danas.Za razliku od prošle godine, kada je u vreme održavanja manifstacije bilo toliko toplo da su pampuri izletali iz flaša i vinari bili prinuđeni da koriste led da bi rashladili vino, ovog puta promenljivi maj pokazao je svu svoju ćudljivost i kišom i niskom temperaturom prve večeri rasterao posetioce.

Jučerašnje sunce tokom veće polovine dana malo je popravilo situaciju, pa tako plato na centralnom trgu gde su locirani proizvođači vina, i nije bio tako pust kao prve večeri, te su vinari dobili priliku da ponude ljubiteljima božanskog pića i onima koji to nisu, paletu svojih proizvoda.Na centralnom trgu vinari su dobili priliku da ponude ljubiteljima božanskog pića i onima koji to nisu, paletu svojih proizvoda
Da kišno vreme ne može svima da pokvari raspoloženje i osujeti zacrtane planove primer je avioinženjer iz Beograda Vladimir Smajević. On kaže da redovno posećuje jesenji Grožđebal i da rado svraća u Sremske Karlovce, kako zbog njih tako i zbog vina. Vino je i ovog puta bilo razlog njegovog dolaska, a koliki je ono motiv za dolazak, ilustruje tvrdnjom da mu klimatske prilike ne predstavljaju nikakvu prepreku.

– Već dovoljno dobro poznajem ovdašnju vinsku produkciju, i kada bi trebalo da nekoga istaknem među vinarima, onda su to vinarije Mrđanin, Vinum i Đurđić – kaže Vladimir Smajević. – Ovo mi je prvi dolazak na Prolećni festival, i kada završim obliazak svih, moći ću da sumiram utiske.Rame uz rame sa vinarima na ovoj i jesenjoj svetkovini posvećenoj grožđu i vinu na centralnom trgu su i proizvođači kuglofa, koji takođe nisu mogli da se pohvale prodajom prvog dana, osim ako nisu bili u prepodnevnim časovima za svojim štandovima. I za njih je juče bila povoljnija situacija. Ali, ako je juče neko mogao da se pohvali posetom, onda je to proizvođač pečenog sira sa slaninom, tehnolog Milan Miletić iz mesta Laćisled iz okoline Aleksandrovca. NJegov proizvod sa kojim je na tržište izašao prošle godine, privukao je pažnju posetilaca.

– Organizatori su hteli da me smeste daleko od vinara, ali sam im objasnio da sir i vino ne mogu jedno bez drugog – kaže sa smeškom Miletić i dodaje da ga je obilazeći vinske manifestacije put naneo i u Sremske Karlovce. – Svuda nailazim na dobar prijem. Ovde je reč o porodičnoj recepturi i siru koji je moja majka osmislila dok sam bio student i redovno ga slala meni i kolegama dok sam se školovao. Na ideju da od toga napravimo biznis navela su me pitanja mojih drugara kada će moći da kupe sir koji pamte iz studentskih dana.

Osmišljen po ugledu na Grožđebal, ni ovogodišnji Prolećni festival vina nije proteklo bez vatrometa. Manifestaciju je otvorio državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak, a u ime domaćina posetioce i učesnike je pozdravio predsednik opštine Nenad Milenković.

Izvor:https://www.dnevnik.rs/index.php/novi-sad/prolecni-festival-u-sremskim-karlovcima-05-05-2019

Srodni tekstovi

Оставите коментар