Kinezi snimaju emisiju o srpskoj poljoptrivredi

Аутор: dzonioff
387 посета

Novinari iz Kine u poseti su Srbiji, gde snimaju emisiju o srpskoj poljoprivredi, kinesko-srpskoj saradnji u toj oblasti, koja će biti emitovana na državnoj televiziji te zemlje.

Prvog dana sastali su se sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem, na plantaži jabuka i trešanja Donera, u Rumi.

Novinare iz Kine interesovalo je, između ostalog, da li je ministar Nedimović bio u Kini, da li je probao kinesku jabuku, kakva je razlika između kineske i srpske jabuke, u kom pravcu će se razvijati saradnja Kine i Srbije.“Bilo mi je drago što možemo da kažemo da naša srpska jabuka ide na tržište Evropske unije, koja je najzahtevnija što se tiče kvaliteta. S druge strane, rekao sam im za žitarice, da proizvodimo tri puta više kukuruza i pšenice nego što nam treba, jer to je najjeftinija roba, ali i da moramo pojačati prerađivačku industriju da bismo mogli da zadovoljimo ne samo kinesko, već i bilo koje drugo tržište“, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

On kaže da su kupci iz Kine veoma zainteresovani za srpske proizvode.“Kineske kompanije žele da ulažu u proizvodnju goveda i ne samo da to rade, nego žele i da ulažu u kooperante, odnosno srpske poljoprivrednike“, kaže Nedimović.Producent novinarske ekipe iz Kine, direktor Centra za proizvodnju emisija o poljoprivredi, Zhao Zekun kaže da će vest njihovog novinarskog izveštaja biti da Srbija ima plodno zemljište, odllične poljoprivredne proizvode i ogroman potencijal za unapređenje srpsko-kineske saradnje u toj oblasti.

„Mi smo zainteresovani za srpske žitarice, povrće i meso. Time ćemo se baviti i u našoj emisiji koju snimamo u Srbiji, a koja će biti emitovana na državnoj televiziji Narodne Republike Kine“, kaže Zhao Zekun.

Novinare iz Kine ministar Nedimović upoznao je sa stanjem u srpskoj poljoprivredi. Rekao im je da se u Srbiji od ukupno sedam miliona stanovnika, 550.000 gazdinstava, dakle jedna trećina, bavi poljoprivredom, te da je nekada bilo mnogo više.“Obrađujemo četiri miliona hektara zemlje, 1,9 miliona hektara je pod žitaricama, najviše kukuruza, suncokreta i soje. U poslednjih deset godina u Srbiji ima dosta ovakvih modernih plantaža, poput Donere, gde se sada nalazimo, zato što imamo dobre trgovinske sporazume“, objasnio je ministar Nedimović.

On je novinarima iz Kine naglasio da Srbija najviše zvozi na tržište Evropske unije, a da na azijsko tržište najviše izvozimo voće.

„Početkom sledeće godine izvozićemo jabuke u Kinu, treba da dobijemo sertifikat, a govedinu, jagnjetinu i vino počeli smo da izvozimo u poslednjih godinu i po dana. Nedavno smo dobili sporazum i za izvoz piletine. Jedino nas malo muči što je Kina daleko, 45 dana roba putuje brodom, pa su troškovi transporta veći, ali kad bude završena pruga Beograd – Budimpešta i transport će biti olakšan“, kaže Nedimović.

Domaćin plantaže Donera počastio je goste iz Kine domaćom rakijom šljivovicom, koju su kineski novinari ocenili kao odličnu, uz opasku da se nadaju će se „srpska šljivovica što pre naći na kineskom tržištu“.

Izvor:https://www.blic.rs/biznis/vesti/kinezi-prave-film-o-srpskoj-poljoprivredi-bice-emitovan-na-drzavnoj-televiziji-autori/vgy4f8v

Srodni tekstovi

Оставите коментар