Prof. dr Zoran Keserović koji predaje na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu smatra da smo i ove godine imali visoke temperature. On je primetio da se ovaj trend dešava od 2012. godine . “I ove godine smo imali sredinom marta temperature preko 20 stepeni. Te visoke temperature su uticale na brzo obrazovanje pupoljaka, tako da su se zapravo neke fenofaze ranije dešavale ove godine u odnosu na prethodne, pogotovo kod koštičavih voćnih vrsta koje rano cvetaju i koje su jako osetljive na niske temperature. Jedna od njih koja je zapravo najosetljivija je kajsija koja se nalazila u periodu precvetavanja, a tada je ona najosetljivija da čak mraz od 1,5 do minus 2 izazove oštećenja i utiče jako na prinose”.
Keserović je uradio analizu kajsija u ravničarskom delu na većim nadmorskim visinama, i u mestima koji su vodeći po proizvodnji kajsije, to je podunavski region u Miokovcima kod Čačka i u Vojvodini. “Po mojoj proceni u ravničarskom delu između 85 do 90% kajsije je izmrzlo. Očekujem da će u Srbiji biti smanjen rod ove godine od 80 do 85%. Podignuto je jako dosta zasada kajsije, i mislim da ako bi bila normalna godina da rod može da se ostvari čak i 35000 do 40.000 tona. Ja se plašim da smo ove godine izgubili preko 25.000 tona. To je bio jedan frontalni hladan talas i niske temperature su iznosile od minus 3, pa čak u pojedinim lokalitetima i do minus 7 stepeni celzijusovih” rekao je prof. dr Zoran Keserović koji je gostovao na Happy TV. On je podsetio da svaka temperatura od minus 4 u fazi cvetanja i precvetavanja kod kajsije nanosi ogromne štete . On se ovom prilikom ogradio i rekao da je moguće da na većim nadmorskim visinama, recimo na Fruškoj Gori, nešto ostalo, pogotovo kod onih sorti koje pokazuju veću otpornost. Od naših sorti koje su vodeće i ove godine je NS6 pokazala jednu od najvećih otpornosti na niske temperature. Pored kajsije imali smo značajno izmrzavanje kod trešnje, i to ne samo ove godine, nego poslednje 3,4 godine.
Za više o drugim voćkama i kako da ih zaštitite pogledajte na linku: https://agropress.org.rs/lat/rubrike/biljna-proizvodnja/vocarstvo-i-vinogradarstvo/item/6143-kako-je-mraz-uticao-na-jabuku-tresnju-i-krusku-sta-raditi-u-narednom-periodu