Kakve su ovogodišnje prognoze za pšenicu

Аутор: dzonioff
324 посета

Sektor poljoprivrede, kao najviši organizacioni nivo u Privrednoj komori Srbije, postoji već godinu dana. Ideja nam je bila da se bavimo svim onim poslovima koji bi bili u nadležnosti jedne poljoprivredne komore, a PKS je i po znanju i organizacionoj strukturi dovoljno kompetentna da se time bavi, kaže Veljko Jovanović, sekretar udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije.

– Ideja je da osim firmi koje se bave ovom delatnošću, našim radom obuhvatimo i individualna poljoprivredna gazdinstva – objašnjava Jovanović. – Ta gazdinstva su u lancu stvaranja vrednosti u poljoprivredi jednako važna kao i firme. S tim što mi primarne proizvođače uklapamo u lanac vrednosti realnih potreba onih koji su već prisutni na tržištu. Praktično, približavamo tržište i tržišna pravila onima koji su na dnu tog lanca. Cilj je da mali proizvođači budu na tržištu zastupljeni preko velikih. I da mali proizvođači znaju koje standarde tačno moraju da ispune da bi to bilo moguće.

Jovanović ističe da je plan za naredni period da se razvije što više usluga namenjenih razvoju standarda kod poljoprivrednih proizvođača.

– I da se sektor poljoprivrede u PKS prepozna kao nešto što će firmama moći da pomogne i na konkretan način, pored onoga što je osnovna delatnost sektora – a to je posredovanje ka Vladi i ka ministarstvima, što već radimo – zaključuje Jovanović.

Pšenice će biti dovoljno i za domaće potrebe i za izvoz. Ostvarena proizvodnja, prema stanju useva ustanovljenom 1. septembra ove godine, bila je 2,3 miliona tona pšenice na površini od 557.702 hektara. Od te količine, izvozu će biti namenjeno oko 1,1 milion tona, ali se zbog manje proizvodnje kukuruza očekuje veća potrošnja pšenice i u stočnoj ishrani.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, dok je ovogodišnja proizvodnja pšenice za 21 odsto manja u odnosu na lanjsku, kod kukuruza je prinos ove godine u odnosu na prošlu godinu gotovo prepolovljen.

POVRŠINE ZASEJANE RATARSKIM USEVIMA U 2017. GODINI 

Prema prethodnim rezultatima Republičkog zavoda za statistiku od 1. septembra 2017. godine, osnovnim ratarskim jarim usevima na području Srbije u ovoj godini zasejano je oko 1,4 miliona hektara. 

U odnosu na prošlu godinu, prema prethodnim podacima RZS o prolećnoj setvi u 2017. godini, kukuruz je zasejan na približno istim površinama kao i 2016, dok su šećerna repa, suncokret i soja zasejani na za 10 odsto većim površinama. 

– Povoljni vremenski uslovi bili su odgovarajući za setvu ozimih useva – ističu u PKS. – Optimalni rok za setvu ozime pšenice je od 10. do 25. oktobra, a prema podacima s terena, ovogodišnja setva biće jedna od najboljih u poslednjih deset godina. Za dobru setvu proizvođači su imali tri razloga: ovogodišnju sušu, koja je znatno smanjila prinose prolećnih kultura, zatim to što setva pšenice zahteva najmanje finansijskih sredstava i dobru cenu pšenice u vreme setve. 

Pšenica je posejana na 90 odsto planiranih površina. Setvene površine za ovu godinu veće su u odnosu na prethodnu, a ovogodišnja suša podstakla je ratare da se više opredele za setvu ozimih kultura.

Sa žetvenih površina od 1.007.429 hektara očekivana proizvodnja kukuruza je 4.022.000 tona, što je za 45,5 odsto manje u odnosu na ostvarenu proizvodnju u 2016. godini i za 50 odsto manje u odnosu na desetogodišnji prosek, od 2007. do 2016. godine – ukazuju u Privrednoj komori Srbije.

Kod pšenice je ovaj pad proizvodnje u odnosu na desetogodišnji prosek svega 10 odsto.

Kada je reč o suncokretu, njegov prinos po hektaru iznosi 2,4 tone. Reč je o ukupno 540.590 tona na 221.735 hektara. I ova ratarska kultura beleži godišnji pad proizvodnje, od 13 odsto. Međutim, kada se pogleda desetogodišnji prosek, primećuje se da je povećana i proizvodnja suncokreta, za 18,9 odsto, ali i proizvodnja soje, za 8,3 odsto.

Očekivana proizvodnja kasnih useva, posmatrano u odnosu na 2016. godinu, beleži pad proizvodnje i kod šećerne repe – 6,3 odsto, suncokreta – 13 odsto, i soje – 20 procenata – ukazuju u Privrednoj komori Srbije, uz napomenu da će konačni podaci o proizvodnji kasnih useva u 2017. godini biti objavljeni tek u martu 2018. godine.

Izvor: www.novosti.rs

Srodni tekstovi

Оставите коментар