Kakve su nam cene žita i kako je trenutno u svetu?

Аутор: dzonioff
468 посета

Cene kukuruza i pšenice su od početka godine povećane dok soja beleži najvišu cenu, kaže za Novosadsku televiziju direktor Produktne berze Miloš Janjić. Prema njegovim rečima, najavljeni uvoz visokokvalitetne pšenice o kom se polemisalo u javnosti se nije dogodilo jer su cene u inostranstvu više nego u Srbiji. 

Od početka godine je došlo je do povećanja cene kukuruza i pšenice a poslednjih nedelja međutim, cene stagniraju, kaže Miloš Janjić direktor Produktne berze. Miloš Janjić, direktor Produktne berze: Što se tiče konkretno pšenice, ona možemo da kažemo da miruje na 19 dinara bez PDV-a, prosečna pšenica. Naravno zavisi od kvaliteta samog zrna najviše utiče taj kvalitet. Što se tiče tržišta izvoz je dosta stao u odnosu na prethodnu godinu ako gledamo statistika neumoljivo govori o tome da je izvoz mnogo manji. Što se tiče domaćih kupaca znači mlinara, oni su se opskrbiili sa dovoljnim količinama tako da trgovanje značajno slabi a samim tim je dovelo i na nižu cenu u odnosu na prethodni period. Što se tiče kukuruza opet zavisi od pariteta koliko je udaljen od luke ali tržište, takođe, beleži, beleži blagi pad. Jedino je kod soje došlo do blagog rasta cena i ona je na 39,5 dinara bez PDV-a.

Cene van Srbije su više nego kod nas i najavljeni uvoz visokokvalitetne pšenice se nije desio, tvrdi direktor Produktne berze. Miloš Janjić, direktor Produktne berze: Mi smo deo svetskog tržišta tako da sjedne strane dobro je imati stav države odnosno mišljenje jedno o ceni koja se predviđa, s druge strane tu je tržište pa će se videti. 

Ministarstvo poljoprivrede najavljuje ranije objavljivanje otkupnog cenovnika što će umnogome olakšati računicu poljoprivrednim proizvođačima.

Srodni tekstovi

Оставите коментар