Kako su korona i nevreme samleli začinsku papriku

Аутор: dzonioff
299 посета

Porodica Tandari iz Horgoša godinama proizvodi i prodaje začinsku papriku, a njihovi najveći kupci su iz Mađarske. Ove godine, sve je pošlo naopako. Podbacio je rod paprike, zbog čega joj je skočila cena, u međuvremenu je devalvirala forinta, a na sve to mušterije iz Mađarske zbog pandemije više ne mogu da dolaze u jednodnevne šoping-posete.

– Tražnja za paprikom kreće od septembra. U danima vikenda minulih godina prodavala sam između 700 i 800 kilograma začinske paprike dnevno na tezgi koju imamo na subotičkoj pijaci. Cena joj je ranije bila oko 1.500 forinti ili 600 dinara za kilogram i susedima sa severa to je bilo povoljno. U Mađarskoj je paprika mnogo skuplja i nije kvalitetna kao naša – priča Gabrijela Tandari za „Politiku“.Zbog mađarskih kupaca, koji su preko uvoza iz Španije upoznali dimljenu papriku, i njena porodica je počela da na bukovini dimi svoju papriku. Zanimljivo je da su mnogo kupaca imali čak i iz Kaloče, koja važi za neformalnu mađarsku prestonicu paprike – njihova mlevena paprika je nacionalni i turistički brend.

– Svi su znali da oni odavde na tone nose papriku i tamo samo udare svoj znak. Čak se i njihovim velikim proizvođačima više isplatilo da kupuju našu papriku, prepakuju je i stave svoj žig i tako je prodaju, samo da ne bi izgubili stalne kupce – priča Gabrijela.

Sada je situacija značajno drugačija, zbog čega trpe svi proizvođači iz ovog dela naše zemlje. Korona je zatvorila granice, a vremenske prilike obrale su rod pre ratara.

– U dobrim godinama, nama je potrebno šest do sedam kilograma sveže paprike za kilogram mlevene. Ove sezone, zbog slabijeg kvaliteta, nužno je barem 10 kilograma. Zbog toga je cena kilograma mlevene sada 800 dinara ili 2.400 forinti. I bez zatvaranja granice, takva cena je previsoka za mnoge mušterije iz Mađarske – objašnjava Gabrijela Tandari.Kako ističe, mnoge od stalnih mušterija sa severa preko društvenih mreža propituju je da li bi mogla da prenese začinsku papriku u Mađarsku ili da nekoga angažuje za to.

– To bi značilo dodatni trošak na cenu koja je već visoka. Osim toga, sada je prelazak granice rizičan sa većom količinom namirnica. Mađarski carinici sada imaju više vremena, baš detaljno pretresaju – kaže uz gorak osmeh, ali dodaje da će njena porodica nastaviti da gaji papriku.

– Srećom, ona se ne kvari brzo kao voće ili sveže povrće. Može da stoji i do godinu dana. Mi papriku osušimo, otucamo je i tako je skladištimo, a po potrebi pred svaku prodaju je sveže meljemo. Nadamo se da ćemo ovo što sada imamo rasprodati do narednog roda – kaže Gabrijela.

Izvor:https://www.blic.rs/biznis/kako-su-kovid-forinta-i-nevreme-samleli-zacinsku-papriku/e3sgqxm

Srodni tekstovi

Оставите коментар