Kako se voće razmnožava reznicama

Аутор: dzonioff
1,3K посета

Vegetativno razmnožavanje voćaka reznicama zasniva se na sposobnosti voćaka da regeneracijom izgrade organ koji im nedostaje. Na ovoj sposobnosti se zasniva proizvodnja vegetativnih podloga bez kojih se ne može zamisliti savremena voćarska proizvodnja. Vegetativno razmnožavanje voćaka može biti reznicama, korenjacima ( ukorenjenim izbojcima ), kalemljenjem i u poslednje vreme sve više zastupljeno mikrorazmnožavanje.

Razmožavanje reznicama je način gde se mladi delovi nadzemnog sistema, odvojeni od biljke donora, kada se stave u povoljne uslove za ukorenjavanje ( vlažnosti i temperature ), formiraju na svom donjem baznom delu koren a iz vršnog dela se razvija nadzemni deo. Ako se reznica postavi u obranuti položaj efekti regeneracije će izostati. Po zakonu polarnosti korenov sistem se može formirati samo na baznom delu reznice, a nadzemni sistem iz vršnog dela reznice. Razlozi što dolazi do ove pojave polarnosti su još nedovoljno rasvetljene.

Sposobnost regeneracije korena je kod nekih vrsta voćaka vrlo izražena pa se zato koristi za njihovo direktno razmnožavanje kao što je kod dunje, ribizle, aktinidije i u proizvodnji podloga jabuke, a kod drugih voćnih vrsti je manje izraženo. Delovi nadzemnog sistema koji se koriste za razmnožavanje ( reznice ), jesu delovi letorasta dužine 15 – 20 cm nekad i duže 25 – 35 cm, ili delovi mladara dužine 10 cm. Reznice se pripremaju sa ožiljavanje voćarskim makazama pravilnim presekom ispod donjeg pupoljaka i kosim presekom na gornjem delu reznice pod uglom od 45 stepeni u odnosu na pupoljak sa suprotne strane. Kada se uzimaju za reznice deo letorasta nazivaju se zrele reznice a u toku vegetacije od mladara zelene reznice. U proizvodnji određenih voćarskih kultura često se uzimaju delovi korenovog sistema ( skeletnog korena ) koriste se kao koren reznice dužine 10 – 15 cm. I kod koren reznice pod uticajem zakona polarnosti na debljem delu bliže korenovom vratu razviće se nadzemni deo a na donjem tanjem delu reznice formiraće se koren. Sposobnost ovog vida regeneracije više je ispoljena kod stadijski mlađih biljaka. Ovaj vid razmnožavanja je dosta zastupljen u proizvodnji voćno sadnog materijala. Pored proizvodnje voćno sadnog materijala ovaj vid razmnožavanja se koristi i u hortikulturi za umnožavanje cveća i raznih živih ograda.

Izvor:https://domacinskakuca.rs/2020/05/18/vocarstvo/razmnozavanje-vocaka-reznicama/

Srodni tekstovi

Оставите коментар